Această activitate poate preveni cancerul!
În România, 91% dintre decese sunt provocate de boli cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, cancer, boli cronice respiratorii, diabet), boli a căror evoluție ar putea fi influențată pozitiv de activitatea fizică.
Costurile anuale directe cu îngrijirile de sănătate atribuibile bolilor cronice netransmisibile și sănătății mintale asociate inactivității fizice sunt de peste 74 milioane USD, iar în perioada 2020-2030, cumulativ, acestea au fost estimate la peste 816 milioane USD, conform estimărilor OMS.
În fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 100.000 de cazuri noi de cancer, dintre care peste 45.000 în rândul femeilor. Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei sunt cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul de col uterin și cancerul pulmonar. România înregistrează cele mai mari rate de mortalitate prin cancer de sân și de col uterin din Uniunea Europeană, reflectând necesitatea urgentă de prioritizare a sănătății femeilor, ca efort comun al tuturor actorilor implicați.
Studiile arată că până la 40% dintre cancere pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos, în care activitatea fizică joacă un rol esențial. Adoptarea unui stil de viață sănătos este asociată cu reducerea substanțială a riscului de morbiditate și mortalitate prin cancer și ar trebui să fie o prioritate în prevenția cancerului.
Mişcarea moderată zilnică are efect protector
Nu trebuie să mergi la sală pentru a fi activ fizic. Este indicată mişcarea moderată, precum mersul pe jos, dansul, mersul pe bicicletă, yoga, pilates, tenis de masă, înotul. Ajută şi urcarea scărilor, activitățile gospodărești în curte și grădină.
Vezi şi: Semne care arată că urinarea frecventă ar putea fi cancer
Reduce obezitatea
Prin mişcare, este combătută obezitatea. Este bine ca talia femeilor să fie mai mică de 80 cm, iar a bărbaţilor mai mică de 94 cm. Riscul de a face complicaţii este mai mare dacă talia femeilor depăşeşte 88 cm, iar a bărbaţilor 102 cm.
O persoană obeză are riscuri mai mari de a face anumite tipuri de cancer, după cum au arătat studiile. Printre acestea, se numără: cel de col uterin, de endometru, ovarian, de sân, colorectal, esofagian, hepatic, vezică biliară, pancreas, de rinichi și de prostată.