Cancerele de cap şi gât: care sunt şi ce simptome au
Acest tip de cancer afectează toate structurile din zona capului și gâtului, inclusiv cavitatea bucală și nasul. Simptomele variază în funcție de localizarea sa.
Cancerele de cap şi gât sunt diferite, însă sunt considerate un grup, deoarece se tratează în mod similar. Tumorile se pot regăsi în cavitatea bucală (care include limba, cerul gurii și zona inferioară a gurii, amigdalele și buzele), glandele salivare, gâtul, nasul și sinusurile. Bărbații au de 3 ori mai multe riscuri decât femeile să primească diagnosticul de cancer de cap și gât. De asemenea, vârsta joacă un rol important, deoarece după 50 de ani creşte probabilitatea dezvoltării acestei patologii. La fel și fumatul, consumul de alcool și infecția cu anumite tipuri de papilomavirusuri umane (HPV), care sunt principalii factori de risc implicați. Alte cauze posibile includ: istoricul familial, expunerea la radiații ionizate în zona capului și gâtului, contactul cu substanțe chimice din mediu, igiena orală deficitară, candidoza cronică etc.
Ce simptome pot să apară
Dacă unul dintre aceste simptome durează mai mult de 2 săptămâni mergi la medic pentru o examinare de specialitate.
Cancer bucal - Se mai numește și cancer oral și este cel mai frecvent tip cancer de cap și gât. Afectează buzele, limba, interiorul obrajilor, gura și gingiile. Se poate manifesta prin: ulcere bucale și umflături (sau noduli) persistente în gură și ambele dureroase, modificări în vorbire, sângerare persistentă în gură sau la nivelul gingiilor și mobilitate dentară neobișnuită. O problemă ar putea indica și modificarea culorii țesuturilor în jurul cavității bucale, așa cum este albirea sau roșeața persistentă.
Cancer laringial - Se dezvoltă în laringe, partea superioară a traheii, în structura căreia intră și coardele vocale. Simptomele acestei patologii sunt: modificare în tonalitatea vocii, răgușeală persistentă, care durează mai mult de 2 săptămâni, dificultăți de înghițire și durere în gât, respirație zgomotoasă și dificilă, tuse persistentă însoțită sau nu de sângerare, nodul prezent în gât și disconfort la nivelul urechilor.
Cancer din zona gâtului - Acest tip de cancer se manifestă în 3 zone principale: orofaringe, nazofaringe și hipofaringe. Simptome ale cancerului de la nivelul gâtului sunt: prezența unui nodul (sau umflătură) în gât, durere persistentă de gât și dificultăți de înghițire, nas înfundat, sângerare inexplicabilă în nas sau gură și pierderea auzului.
Cancerul glandelor salivare - Așa cum îi spune și numele, acest tip de cancer afectează glandele salivare, care sunt responsabile pentru producerea de salivă. Se manifestă printr-o umflătură în zona maxilarului sau în gură, amorțeală și furnicături într-o parte a feței, durere constantă în jurul glandelor salivare, secreții de salivă cu sânge, dificultăți de înghițire și probleme de vorbire.
Cancer nazal și sinusal - Se manifestă în cavitatea nazală și sinusuri. Cel mai frecvent simptom este reprezentat de congestia nazală persistentă, care nu răspunde la tratamentul obișnuit pentru sinuzită sau răceală. De asemenea, pot să apară sângerări nazale frecvente, dureri faciale în jurul ochilor sau în gât, pierderea sau slăbirea mirosului, mucus persistent, modificări de vedere, precum și schimbări ale formei și dimensiunii nasului.
Vezi şi: Când se operează deviaţia de sept. Sfatul medicului