Studiu: Ce formă de cancer pot declanșa tatuajele?

Poate că ai un tatuaj sau poate te gândești să îți faci unul. Este important să știi că un nou studiu din Suedia a dezvăluit că persoanele cu tatuaje au un risc cu 21% mai mare de a dezvolta limfom, un tip de cancer al sângelui.

Ce a descoperit studiul?

Studiul, condus de cercetătoarea Christel Nielsen de la Universitatea Lund, a analizat 11,905 participanți care au răspuns la un chestionar despre factori de stil de viață, inclusiv dacă au tatuaje. Rezultatele au arătat că riscul asociat cu tatuajele este cel mai mare pentru limfomul difuz cu celule mari B și limfomul folicular.

image

Tatuajele pot declanșa o fomă de cancer, potrivit unui studiu recent. Foto: Shutterstock

Christel Nielsen a explicat că atunci când cerneala de tatuaj este injectată în piele, corpul o percepe ca pe un element străin și sistemul imunitar este activat. O mare parte din cerneală este transportată de la piele la nodulii limfatici, unde se depune. Aceasta ar putea declanșa o inflamație de grad scăzut în organism, care la rândul său poate declanșa cancer.

Implicațiile descoperirilor

Nielsen subliniază că limfomul este o boală rară și că rezultatele lor se aplică la nivelul grupului studiat, care nu a fost suficient de extins încât concluzia să fie fără vulnerabilități. Totuși, este important să fim conștienți de aceste riscuri. „Este important de reținut că limfomul este o boală rară și că rezultatele noastre se aplică la nivel de grup”, a declarat Nielsen. „Rezultatele trebuie verificate și investigate în continuare în alte studii, iar astfel de cercetări sunt în curs de desfășurare.”

Ce ar trebui să faci?

Dacă ai deja tatuaje sau intenționezi să îți faci unul, este bine să fii informat și să discuți cu furnizorul tău de servicii medicale despre orice simptome care crezi că ar putea fi legate de tatuajul tău. Este important ca noi, ca societate, să ne asigurăm că tatuajele sunt sigure.

Autoritățile din multe țări consideră cernelurile de tatuaj ca fiind cosmetice și pigmenții lor ca aditivi de culoare, dar nu reglementează în mod tradițional acești aditivi.

Ce urmează?

Echipa lui Nielsen intenționează să cerceteze legăturile dintre tatuaje și alte tipuri de cancer, precum și alte boli inflamatorii. Deși aceste descoperiri sunt doar un început, ele subliniază importanța monitorizării compoziției chimice a cernelurilor de tatuaj și a conștientizării posibilelor riscuri pentru sănătate asociate cu tatuajele.

Așadar, dacă îți plac tatuajele și vrei să continui să îți exprimi identitatea prin ele, este esențial să fii bine informat și să acorzi atenție sănătății tale. Dacă observi orice simptom neobișnuit, nu ezita să consulți un specialist.

Sursa: New York Post