Semne care arată că urinarea frecventă ar putea fi cancer

Când cancerul vezicii urinare este diagnosticat în stadiul incipient, adica există celule anormale doar în mucoasa vezicii urinare, rata de supraviețuire la cinci ani este de 97%. Cu toate acestea, această cifră scade la 71% pentru cancerul care este localizat la vezică și scade și mai mult, la 39% pentru cancerul care s-a răspândit la organele sau ganglionii limfatici din apropiere.

În cayul în care cancerul a metastazat în zone îndepărtate de vezică urinară, doar 8% dintre pacienți ajung să supraviețuiască încă cinci ani.

1 cancer de vezica urinara jpg jpeg

Urinarea frecventă poate fi produsă de mai multe afecțiuni ale aparatului urinar. Foto: Shutterstock

În mod clar, diagnosticarea precoce este importantă pentru a asigura că cel mai bun rezultat posibil. A fi conștient de simptomele timpurii ale cancerului de vezică urinară poate ajuta să știi când să cauți o evaluare suplimentară de la medic.

Societatea Americană de Cancer afirmă că unele dintre simptomele precoce comune implică probleme cu urinarea, cum ar fi urinarea frecventă. Alte simptome includ durere și arsură în timpul urinării, manifestarea unei nevoi urgente de a face pipi chiar și atunci când vezica urinară nu este plină, probleme la urinat, un flux de urină slab și nevoia de a te ridica pentru a te ușura de mai multe ori în timpul nopții. De asemenea, ei observă că sângele în urină (hematuria) este adesea unul dintre primele semne de cancer de vezică urinară pe care oamenii le vor vedea.

Ce este urinarea frecventă?

Clinica Cleveland explică faptul că urinarea frecventă este atunci când urinezi de mai mult de opt ori pe zi. De asemenea, este considerată a fi urinare frecventă dacă te trezești de mai mult de două ori în fiecare noapte pentru a goli vezica urinară. De asemenea, dacă numărul de ori în care trebuie să mergi în fiecare zi la toaletă este deranjant pentru tine, ar putea fi considerat că suferi de urinare frecventă.

este absolut normal să existe ocazional frecvență urinară. Consumul de alcool sau cofeină te poate face să urinezi mai mult. Consumul de alimente picante poate irita uneori și vezica urinară. Chiar și dacă bei multă apă te poate face să urinezi mai des decât de obicei. Atunci când urinezi în mod regulat, frecvent sau excesiv, nu trebuie să te îngrijorezi, dar medicul tău de familie trebuie să știe și să decidă cum poate să te ajute.

Cum să știi dacă urinarea frecventă este un semn al cancerului de vezică urinară?

Cancerul vezicii urinare nu este singurul, sau cel mai probabil, motiv pentru urinarea frecventă. Penn Medicine afirmă că cele mai frecvente cauze ale urinarii frecvente includ infecții ale tractului urinar, mărirea prostatei (la bărbații de vârstă mijlocie și de vârsta a treia), umflarea și infecția uretrei, vaginita, probleme legate de nervi și consumul de cafea.

Alte explicații posibile includ anxietatea, diabetul, sarcina și sindromul vezicii urinare hiperactive, pentru a numi doar câteva.

Este nevoie să consulți un medic cu privire la urinarea frecventă dacă acesta interferează cu activitățile tale de zi cu zi, sau dacă ai alte simptome, cum ar fi durere, febră, vărsături, frisoane, creșterea apetitului, sete, oboseală, urină cu sânge, urină tulbure sau scurgeri din vagin sau penis.

În funcție de simptomele și istoricul medical, medicul poate alege să efectueze teste. Dacă se suspectează cancerul vezicii urinare, aceste teste ar putea include analize de urină/citologie pentru a căuta celule canceroase, globulele roșii și albe din sânge și sânge în urină (conform Johns Hopkins Medicine). Dacă se găsesc anomalii sau dacă medicul are un motiv serios să suspecteze cancerul, ar putea comanda și o biopsie.

Bladder Cancer Advocacy Network explică în plus că cistoscopia, o procedura prin care un medic introduce o cameră lungă și subțire prin uretra în vezică, este cel mai important instrument de diagnosticare folosit pentru a detecta cancerul vezicii urinare.

Se paote folosi această cameră pentru a vedea dacă există excrescențe și se poate efectua o biopsie pentru a confirma dacă este prezent cancerul.

Susa: Health Digest