Se poate depista cancerul pulmonar prin bronhoscopie?
Este o procedură medicală care permite vizualizarea căilor aeriene de la nivelul plămânilor. Bronhoscopia este indicată când există simptome respiratorii care nu au o cauză clară.
Medicul va folosi un aparat denumit bronhoscop, un instrument sub formă de tub subțire, care are în capăt o sursă de lumină și o cameră video, cu ajutorul căruia va examina căile resporatorii mari de la nivelul plămânilor. Există 2 tipuri de bronhoscop: flexibil și rigid. Cel mai adesea, se folosește bronhoscopul flexibil și doar în cazuri selectate, bronhoscopul rigid.
Bronhoscopul are un canal prin care se pot introduce instrumente cu ajutorul cărora se poate recolta țesut pentru biopsie sau aspira secrețiile din căile respiratorii. Procedura se efectuează atât în scop diagnostic, pentru a afla cauza unei anumite probleme respiratorii, cum ar fi o tuse cronică sau o modificare observată la radiografia pulmonară, cât și terapeutic, pentru tratamentul unei afecțiuni cunoscute, cum ar fi o obstrucție a unei bronhii.
Procedura se efectuează în ambulatoriu, cu anestezie locală. Nu este dureroasă, deși poate crea disconfort.
Utilă în detectarea cancerului pulmonar
Medicii recomandă bronhoscopia când pacientul prezintă semne sau simptome respiratorii persistente sau când la radiografia pulmonară arată leziuni pentru care nu se cunoaște cauza. Principalele indicații ale bronhoscopiei sunt: tuse care persistentă sau tuse cu sânge (hemoptizie), răgușeală cronică, respirație zgomotoasă, șuierătoare ori greoaie sau când există rezultate anormale la investigații imagistice (radiografie pulmonară, CT toracic).
Prin bronhoscopie se identifică posibila cauză: dop de secreții, tumoră, prezența unui corp străin aspirat etc. În anumite situații, medicul poate îndepărta obstacolul în cursul procedurii pentru a restabili circulația aerului. Se pot recolta fragmente de țesut (biopsie) și se pot monta stenturi care să mențină calea aeriană deschisă.
Bronhoscopia este o investigație extrem de valoroasă în diagnosticarea și stadializarea cancerului pulmonar.
Vezi şi: Cancer pulmonar chiar dacă nu ai fumat? Este posibil!
Este nevoie de pregătire prealabilă
Medicul pneumolog va recomanda efectuarea unor investigații: spirometrie, electrocardiograma (ECG) și analize de sânge pentru evaluarea coagulării sângelui. În ziua investigației, este important să aduci toate documentele medicale și în mod special, investigațiile imagistice: radiografiile pulmonare și CT toracic. Este important să anunți medicul dacă ai alergii la medicamente și în special la xilina (lidocaina). Informează medicul despre tratamentele pe care le iei. Dacă faci tratament cu anticoagulante, medicul îți poate solicita să le întrerupi cu câteva zile înainte de efectuarea bronhoscopiei.
Nu trebuie să mănânci sau să bei lichide cu 8 ore înainte de bronhoscopie. Dacă ai proteză dentară mobilă, aceasta va fi scoasă înainte de procedură.
Cum se face
Bronhoscopia se face cu anestezie sau sedare. Medicul pneumolog va introduce bronhoscopul prin gură (sau nas), avansând ușor prin corzile vocale și trahee. Bronhoscopul este apoi dirijat în interiorul căilor respiratorii, vizualizându-se aproximativ 2/3 din interiorul căilor respiratorii din plămâni. De la caz la caz, se vor găsi: mucus, secreții purulente, sânge, edem, obstrucție sau tumori.
În timpul procedurii, se vor monitoriza continuu ritmul cardiac, tensiunea arterială și saturaţia arterială în oxigen. Se va administra oxigen printr-un tub nazal sau mască.