Se poate vindeca diabetul de tip 2?

Sunt multe remedii promovate pe internet drept „leacuri” pentru diabet.  Scorțișoara, este promovată pentru că ar vindeca problemele nivelului crescut de  zahăr din sânge, avocado că va restabili capacitatea organismului de a procesa glucoza și multe altele. Dar este, cu adevărat,  diabetul reversibil?

Specialiștii spun că remediile rapide sunt false, iar un „leac” nu este ceea ce ar trebui să cauți. Mai degrabă, experții spun că poți intra în „remisie” cu unele tipuri de diabet, dar că este nevoie de mai mult decât un avocado pe zi!

Expertul în obezitate,  Leon I. Igel, M endocrinolog și profesor asistent la Weill Cornell Medicine spune că diabetul este reversibil, dar acest lucru înseamnă că eforturile unui pacient se opresc odată ce își ating obiectivele.

De fapt, pacienții trebuie să continue vizitele regulate la medic și să mențină schimbările în stilul de viață. „Reversibilitatea diabetului” nu ia în considerare natura cronică și adesea progresivă a diabetului, spune dr. Igel. De aceea, termenul preferat acum de Asociația Americană de Diabet este „remisie”.

Diabet FOTO Shutterstock

Monitorizarea glicemiei este necesară și când diabetul este în remisie. Foto: Shutterstock

Dacă diabetul tău poate intra în remisie, depinde mai întâi de tipul de diabet pe care medicul spune că îl ai.

Acest diagnostic vine după testarea capacității organismului de a produce insulină adecvată (precum și testarea prezenței autoanticorpilor pancreatici), iar aceste rezultate vor determina cursul de acțiune (și tratamentul) recomandat de medic.

Dr. Priya Jaisinghani, endocrinolog la NYU Langone Health spune că două probleme trebuie abordate și anume, faptul că persoanele cu prediabet se confruntă cu o eliberare afectată de insulină și rezistență la insulină. Potrivit expertei, aceste afecțiuni duc la creșterea zahărului din sânge, așa că atingerea remisie înseamnă îmbunătățirea ambelor condiții și a eliberării afectate de insulină și cea a rezistenței la insulină.

Optarea pentru o dietă nutritivă și creșterea exercițiilor fizice duce la pierderea în greutate, ceea ce poate scădea rezistența la insulină. Persoanele care trăiesc cu obezitate pot avea o inflamație crescută care poate contribui la rezistența la insulină, spune dr. Jaisinghani.

Aceste modificări ale stilului de viață pot scădea, de asemenea, anumiți markeri ai inflamației. În unele cazuri, furnizorii pot prescrie metformină, un medicament care scade glicemia prin scăderea producției de glucoză și creșterea sensibilității la insulină.

Deși administrarea de medicamente ar putea însemna că din punct de vedere medical, nu ești „în remisie”, poate fi totuși un instrument valoros pentru a preveni evoluția prediabetului către la tipul 2.

Acest tip de diabet este o afecțiune autoimună. Deci, deși există pacienți care au văzut remisie pe termen scurt după un transplant de pancreas, marea majoritate a cazurilor nu vor intra în remisie. Cu tipul 1, celulele producătoare de insulină din pancreas sunt distruse de organism. Deoarece cauza principală a nivelului ridicat de zahăr din sânge provine din incapacitatea organismului de a produce insulină, explică dr. Igel, tipul 1 are un curs de tratament care de obicei nu implică renunțarea la tratament.

Dr. Igel recomandă numărarea carbohidraților, verificarea nivelului de glucoză din sânge, prescrierea și administrarea de insulină (prin injecții, o pompă de insulină), sau inhalatoare și recunoașterea și tratarea hipoglicemiei sau a glicemiei scăzute. Cu sprijin și informații, poți trăi o viață lungă și sănătoasă cu diabet de tip 1.

Și, deși nu există nici un tratament care să vindece dr. Jaisinghani spune că există speranțe în terapii inovatoare.

Potrivit medicului Jaisinghani, luarea de medicamente precum metforminul îi poate pune pe cei cu diabet de tip 2 pe calea către remisie.

Și dr. Igel spune că medicamentele pot ajuta la îmbunătățirea glicemiei; unele tipuri de diabet pot face pierderea în greutate mai ușor de realizat, ceea ce poate ajuta la depășirea rezistenței la insulină. O altă opțiune de tratament care câștigă popularitate este o clasă de medicamente numite agonişti GLP-1 (glucagon-like peptide 1).

Ozempic este cel mai cunoscut dintre acestea; este o injecție subcutanată săptămânală care scade nivelul zahărului din sânge, stimulând organismul să producă mai multă insulină atunci când nivelul de glucoză este ridicat. De asemenea, întârzie golirea gastrică, astfel încât te simți plin mai devreme după masă și să menții acel sentiment de sațietate mai mult timp după masă.

Acest mecanism secundar de acțiune nu numai că îmbunătățește nivelul de glucoză, dar poate duce și la pierderea în greutate.

Pierderea în greutate poate reduce rezistența la insulină, spune dr. Jaisinghani. Pentru cei cu obezitate, s-a dovedit faptul că măsuri precum  chirurgia bariatrică poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și unele funcții ale celulelor producătoare de insulină.

Ca și în cazul prediabetului, alimentația și exercițiile fizice pot ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate, care, la rândul său, poate scădea rezistența la insulină.

Chiar dacă nu obții remisia diabetului de tip 2, pașii pe care îi faci pentru a gestiona diabetul vor da roade și vor însemna o viață mai lungă și de mai bună calitate.

Sursa: Prevention