Ce riscuri ascund suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare sunt considerate parte a unor măsuri pe care le poți lua pentru a preveni problemele de sănătate.

Multe dintre ele pot ajuta la susținerea unei diete și a unui stil de viață sănătos, dar Penn Medicine, citat de  Health Digest spune că unele pot face mai mult rău decât bine.

image

Suplimente alimentare se iau după ce consultați medicul. Foto: Shutterstock

Dr. Jeffrey Millstein, medic la Penn Internal Medicine Woodbury Heights, a explicat pentru Penn Medicine: „Suplimentele pot interacționa cu alte medicamente pe care le iei sau pot prezenta riscuri dacă ai anumite afecțiuni medicale, cum ar fi boli hepatice, sau urmează să vă operați. De asemenea, unele suplimente nu au fost testate la femeile însărcinate, mamele care alăptează sau copii și este posibil să fie nevoie să luați măsuri de precauție suplimentare.”

Pot crește riscul de cancer?

Un supliment popular, nicotinamidă ribozidă (NR), o formă de vitamina B3, care a fost anterior legată de sănătatea inimii și a creierului, precum și de faptul că oferă sprijinul metabolic ar putea avea efect negative major asupra sănătății.

Potrivit News Medical Life Sciences, un nou studiu a constatat că nicotinamidă ribozidă - NR ar putea crește riscul de a dezvolta cancer, în special cancer de sân și creier. Autorul principal al studiului, Elena Goun, profesor asociat de chimie la Universitatea din Missouri (MU), a avertizat: „În timp ce nicotinamidă ribozidă - NR este deja utilizată pe scară largă la oameni și este investigat în atât de multe studii clinice în curs de desfășurare pentru aplicații suplimentare, nu se înțelege încă, modul cum funcționează.”

Profesorul Goun a fost inspirată să efectueze studiul pentru a înțelege mai bine cum se răspândește cancerul prin corp, după ce tatăl ei, în vârstă de 59 de ani, a murit la doar trei luni după ce a fost diagnosticat cu cancer de colon. În studiul 2022, publicat în Biosensors and Bioelectronics, cercetătorii au folosit tehnologia imagistică bioluminiscentă pentru a examina și compara cantități precise de nicotinamidă ribozidă prezente în celulele canceroase, celulele T și țesuturile sănătoase. Ei au descoperit că nivelurile ridicate de NR ar putea crește riscul de a dezvolta cancer de sân triplu negativ și ar putea face cancerul de sân să metastazeze sau să se răspândească la creier. Cancerul cerebral este adesea mortal, deoarece în prezent nu există un tratament viabil pentru acesta.

După cum a spus profesorul Goun, „Această tehnică de imagistică inedită se bazează pe imagistica bioluminiscentă ultrasensibilă, care permite cuantificarea nivelurilor nicotinamidă ribozidă - NR în timp real într-o manieră neinvazivă. Prezența nicotinamidă ribozidă  - NR este afișată ca lumină și cu cât este mai luminos țesutul, cu atât este mai multă nicotinamidă ribozidă- NR este prezentă.”

 Goun a adăugat: „Munca noastră este deosebit de importantă, având în vedere disponibilitatea comercială largă și un număr mare de studii clinice umane în curs de desfășurare, în care nicotinamidă ribozidă - NR este utilizată pentru a atenua efectele secundare ale terapiei cancerului la pacienți”.

Citește și 12 simptome care apar cu o lună înainte să faci atac de cord