Simptomul care poate arăta prezența cancerului de sân. Orice femeie trebuie să-l știe

Cancerul de sân este un tip de cancer care se formează la nivelul celulelor sânilor, informează mayoclinic.org. În anul 2020 au fost înregistrate peste 2 milioane de cazuri noi de cancer de sân în rândul femeilor, potrivit World Cancer Research Fund International.

image

Autopalparea lunară a sânilor este foarte importantă pentru depistarea oricăror modificări sugestive pentru această boală. De altfel, anumiți factori de risc precum cazurile de cancer de sân în familie (mamă, soră) trebuie să fie luat în considerare atunci când se discută despre cancerul de sân.

“Sunt numeroşi factori de risc care au fost puşi în relaţie cu apariţia cancerului la sân; dintre aceştia, cei mai importanţi sunt: vârsta, predispoziţia genetică (adică prezenţa anumitor mutaţii genetice), istoricul personal de cancer la sân sau de leziuni precanceroase ale sânului, iradierea toracică în antecedente (de exemplu pentru limfom), istoricul familial de cancer la sân sau terapia hormonală prelungită.

Este important să cunoaştem care sunt factorii de risc ai cancerului la sân pentru ca pe unii dintre ei îi putem corecta sau putem aplica programe de screening intensiv la aceste categorii de paciente”, atrage atenţia dr. Cristian Jumuga.

Umflarea ganglionilor de la subraț și de la claviculă 

Simptome precum durere la nivelul sânilor, retracția unuia sau ambelor sfârcuri și umflarea sânilor sunt simptome destul de cunoscute care pot sugera prezența cancerului de sân. Totuși, umflarea ganglionilor de la subraț sau umflarea celor din jurul claviculei reprezintă un simptom ce poate fi ignorat cu ușurință, mai ales pentru că nu se manifestă în mod direct la nivelul sânilor. Totuși, potrivit cancer.org, umflarea ganglionilor de la nivelul claviculei sau de la subraț poate semnala răspândirea cancerului de sân, înainte ca tumora canceroasă să poate fi simțită prin intermediul autopalpării sânilor. De aceea, atunci când observi că prezența unor ganglioni umflați, trebuie să te prezinți medicului specialist.

“Sunt mai multe semne care ar trebui să atragă atenţia oricărei femei; de departe cea mai  frecventă modificare este reprezentată de apariţia unei  formaţiuni  la nivelul unuia dintre sâni; practic pacienta sesizează cel mai frecvent întâmplător apariţia unui nodul dur, de regulă nedureros, cu suprafaţă neregulată, care persistă în timp şi care are tendinţa să crească în dimensiuni.

Sunt şi alte modificări care ar trebui să atragă atenţia: retracţia pielii, retracţia mamelonului, modificări de formă sau dimensiuni ale sânului, edemul sânului în coajă de portocală, înroşirea sânului, prezenţa scurgerilor mamelonare în special sanghinolente, modificări ale regiunii areolomamelonare de tip eczemă sau eroziune, apariţia unui nodul axilar (la subraţ)”, explică dr. Jumuga.

Vezi şi: Dr. Claudia Teodorescu: Cancerul mamar începe să doară doar în faze avansate

Cum poți preveni boala

Pe lângă adoptarea unui regim alimentar variat și sănătos, limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți optime, practicarea regulată a activității fizice și alăptatul sunt metode simple prin care cancerul de sân poate fi prevenit, informează mayoclinic.org. De asemenea, vizitele anuale la medicul specialist nu trebuie amânate.

de Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-cancer-signs-and-symptoms.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/breast-cancer-prevention/art-20044676

https://www.wcrf.org/cancer-trends/breast-cancer-statistics/