Poate deodorantul să provoace cancer de sân?

Il folosești zilnic, pentru că face parte din rutina de îngrijire să te dai cu deodorant imediat după duș, sau să te reîmprospătezi pe parcursul zilei folosindu-l. Dar este oare sănătos să-l folosim? Află adevărul despre aceste produse de ingrijire zilnică, potrivit specialistilor de la Clinica Cleveland din Statele Unite.  

„În ultimii ani, s-a discutat destul de mult despre deodorante și antiperspirante și despre relația lor cu cancerul de sân”, spune medicul oncolog, specialist radiolog Chirag Shah, citat de Clinica Cleveland.

1 deodorant antipersirant jpg jpeg

Nu există dovezi ca deodorantele ar favoriza apariția cancerului de san. Foto: Shutterstock

„Discuția aceasta a fost alimentată de faptul că medicii radiologi și medicii oncologi specializați în radioterapie le spuneau pacienților că nu pot folosi antiperspirant care conține aluminiu în timpul expunerii la radiații, deoarece existau îngrijorări că aluminiul ar crește iritația pielii care poate rezulta din tratamentul cancerului cu radiații”, explică dr.Shah. Din acest motiv, cercetătorii au investigat relația dintre deodorant, antiperspirante și cancerul de sân.

Potrivit Cleveland Clinic, studiile actuale nu pun în relație deodorantele și antiperspirantele cu cancerul de sân și nici nu au descoperit o creștere a efectelor secundare asupra pielii din cauza utilizării deodorantelor în timpul tratamentelor oncologice cu radiații asupra sânilor.

Potrivit Cleveland Clinic, aluminiul este ingredientul care se găsește cel mai des în deodorante și antiperspirante deoarece este și ingredientul care permite produselor de acest fel să aibă efect importiva transpirației. Compusul activ de aluminiu funcționează pentru a astupa fiecare canal sudoripar  (de transpirație) din axilă, astfel încât transpirația să nu ajungă la suprafața pielii și să lase urme de transpirație care pătează hainele.

„Unii ar putea crede că, deoarece aluminiul este aplicat în fiecare zi și este absorbit în pielea din apropierea sânilor, poate avea efecte asemănătoare estrogenului”, spune dr. Shah. „Și, în timp ce estrogenul poate promova dezvoltarea și creșterea unor celule canceroase la sân, nimic nu a demonstrat că aluminiul din deodorant  produce efecte asemănătoare estrogenului sau provoacă cancer de sân.”

Majoritatea deodorantelor și antiperspirantelor conțin, de asemenea, toxine chimice cum ar fi:

Parabeni. Acești conservanți, găsiți în multe produse de îngrijire personală, pot imita estrogenul și pot perturba producția naturală de hormoni a corpului tău. Cu toate acestea, nicio dovadă definitivă nu a arătat că acest ingredient poate provoca în mod direct cancer de sân.

Triclosan. Triclosanul este un pesticid care se găsește în multe produse din casă, cum ar fi săpunurile antibacteriene, pastele de dinți, machiajul și multe altele, care și are ca scop prevenirea creșterii bacteriilor.

Ftalați. Astăzi, majoritatea produselor dăunătoare care conțin ftalați au fost scoase de pe rafturi pentru siguranța consumatorilor.

Propilen glicol. Nicio cercetare nu a legat acest ingredient de dezvoltarea cancerului. De fapt, organizațiile globale l-au considerat sigur pentru utilizare în alimente de zi cu zi, medicamente și produse cosmetice.

Dacă ești în căutarea unei alternative la deodorant/antiperspirant, există versiuni naturale în comerț și, desigur, utilizarea bicarbonatului de sodiu, iar medicul de familie vă poate ajuta în cazul în care suferiți erupții sau diverse alte probleme ale pielii din cauza deodorantului pe care îl folosești în prezent.

Citește și Aceste semne arată că ai putea avea lipsă de calciu