12 simptome care apar cu o lună înainte de un atac de cord

Un studiu realizat asupra unui număr de 500 de supraviețuitori ai unui atac de cord arată care sunt simptomele care debutează cu o lună înainte de evenimentul nefericit, scrie Express.

Spre deosebire de opinia populară, un atac de cord nu vine brusc, ci pur si simplu oamenii nu dau atenție simptomelor. Un sondaj efectuat pe peste 500 de femei, publicat în revista Circulation, a identificat o serie de semne de avertizare care apar cu o lună înainte de eveniment.

image

Semnele atacului de cord încep cu o lună înainte. Foto: Shutterstock

În sondajul care a cuprins peste 500 de femei care au supraviețuit atacurilor de cord, 95 la sută dintre ele au spus că au observat că ceva nu era în regulă cu aproximativ o lună înainte de atacurile de cord. Cele mai comune semne de avertizare timpurie au fost oboseala (la 71 la sută) și somnul perturbat (la 48 la sută).

Chiar și atunci când atacurile lor de cord erau în curs, doar aproximativ o treime dintre femeile din acest studiu au experimentat simptomul „clasic” al durerii în piept.

În schimb, dificultăți de respirație, slăbiciune și oboseală, o transpirație umedă, amețeli și greață au fost în fruntea listei de simptome resimțite anterior atacului de cord.

În total, primele 12 simptome pe care femeile le-au raportat cu o lună înainte au inclus:

- Oboseală neobișnuită

- Tulburari ale somnului

- Dificultăți de respirație

- Indigestie

- Anxietate

- Inima bate

- Brațele slabe/grele

- Schimbări în gândire sau memorie

- Schimbarea vederii

- Pierderea poftei de mâncare

- Mâini/brațe furnicături

- Dificultăți de respirație noaptea.

Concluzia specialiștilor este că unele femei pot primi o avertizare timpurie despre un atac de cord iminent sub formă de oboseală excesivă, tulburări de somn sau dificultăți de respirație. Să acordăm atenție acestor simptome și să obținem un diagnostic și un tratament prompt ar putea împiedica un atac de cord în toată regula.

Unii bărbați au, de asemenea, semnale de avertizare timpurie, durerea în piept fiind cea mai frecventă. Dar cercetările arată că femeile tind să nu recunoască simptomele ca semn al unui atac de cord la fel de repede ca bărbații.

În Marea Britanie, în medie, trei femei mor de boală coronariană la fiecare oră, multe dintre ele din cauza unui atac de cord.

Dacă experimentați astfel de simptome, vă reduceți șansele de supraviețuire dacă nu sunați imediat la uregență. Dacă amânați, este mai probabil să suferiți leziuni grave ale inimii și să aveți nevoie de terapie intensive, spun specialiștii.

Citește și Cele mai bune plante pentru imunitate. Te ajută să combaţi infecţiile