Analiza de sânge care depistează anemia

image

Pentru a depista nivelul fierului în organism, medicul recomandă feritina. Testul mai este indicat şi în alte situaţii.

Feritina este o proteină care se află în organe precum ficat, rinichi, mușchi scheletici, splină, precum și în sânge. Aceasta are un rol important în stocarea fierului în organism, iar testul pentru feritină ajută la investigarea anemiilor și a supraîncărcării cu fier, precum și la diagnosticarea bolilor hepatice, printre altele.

Detectează nivelul de fier

Medicul îți poate recomanda efectuarea testului pentru feritină atunci când suspectează o carenţă  de fier în organism, precum și pentru a monitoriza eficienta tratamentului pentru deficitul de fier, dacă urmezi un astfel de tratament. Testul pentru feritină poate fi adjuvant și în diagnosticarea bolilor neoplazice.

În general, testul pentru feritină este recomandat persoanelor care intră în categoriile de risc în ceea ce privește carenţa de fier, mai exact: sportivi, copii, femei, vârstnici, vegetarieni, precum și pacienților care suferă de tulburări de malabsorbție.

Cazurile concrete în care medicul de specialitate recomandă acest test sunt:

• Diagnosticul diferențial al anemiilor;

• Evaluarea anemiei feriprive;

• Monitorizarea tratamentului de substituție cu fier;

• Monitorizarea categoriilor de pacienţi cu risc de deficit de fier;

• Monitorizarea stării depozitelor de fier în cazurile de boli renale cronice.

Vezi şi: 10 simptome care arată că ai lipsă de fier

 Cum te pregătești  

Testul pentru feritină presupune recoltarea de sânge venos, de aceea este important că recoltarea să se efectueze dimineața, pe stomacul gol, iar ultima masă e indicat să fie luată cu 12 ore înainte de prelevare.  De asemenea, trebuie evitate consumul de alcool și medicația radioactivă.

Valori normale  

Nivelul de feritină este strâns legat de nivelul fierului, acestea asigurând o buna funcționare a organismului. Creșterea concentrației de feritină duce implicit la creșterea concentrației de fier din sânge. Testul pentru feritină este esențial în a diferenția anemia de alte afecțiuni.

Valorile de referință pentru feritină sunt condiționate de vârstă persoanei și de sexul acestuia.

La bărbați, nivelul normal de feritină trebuie să fie până în  300 µg / l, iar la femei până la 150 µg / l.  

* Valorile mari pot indica: supraîncărcări cu fier, ciroza, carcinom hepatocelular, leucemii, cancer pancreatic, boli infecțioase și inflamatorii, hipertiroidie, alcoolism, boala Gaucher.

* Nivelul scăzut de feritină poate indica, de cele mai multe ori, o anemie.