10 simptome care arată că ai lipsă de fier

La fel ca numeroase alte oligoelemente, fierul este esenţial pentru buna funcţionare a organismului. De aceea, carenţa acestui mineral duce la apariţia multor dezechilibre.

image

Fierul participă la producerea hemoglobinei (proteină prezentă în globulele roşii, care are rolul de a transporta oxigenul din plămâni prin circuitul sangvin) şi a mioglobinei (care transportă oxigenul în muşchi).

„Aproximativ 75% din conținutul de fier al organismului se află în globulele roșii (hematii) din sânge, sub forma hemoglobinei, un compus proteină-fier responsabil de transportul fierului de la plămâni spre toate celelalte părți ale corpului. Aproximativ 5% din fierul din organism se află într-o substanță numită mioglobină. Această proteină, o formă a hemoglobinei care se găsește în mușchi, transportă și păstrează oxigenul, pe care apoi îl eliberează în scopul utilizării pentru fiecare celulă din corp”  (Sursă: Biblia vitaminelor și a mineralelor esențiale; Autori: Shari Lieberman, Nancy Bruning)

Fierul este, de asemenea, implicat în producerea de enzime, informează medisite.fr.

Necesarul zilnic de FIER (mg)

Vârstă Bărbați Femei

0 - 6 luni 0,27 0,27

7 - 12 luni 11 11

1 - 3 ani 7 7

4 - 8 ani 10 10

9 - 13 ani 8 8

14 - 18 ani 11 15

19 - 50 ani 8 18

> 50 ani 8 8

Sarcină 27

10 simptome ale lipsei de fier

În jur de un sfert din populația lumii are lipsă de fier, carența acestui mineral ducând la apariţia anemiei feriprive. Este cea mai comună formă de anemie, fiind mai frecventă la femei, copii și la donatorii de sânge. Anemia feriprivă este cauzată de aportul insuficient al acestui mineral prin alimentație (dietă vegetariană), în sarcină și alăptare, în perioada de creștere, la cei cu diverse afecțiuni (boala celiacă, ulcer).  

Iată care sunt simptomele lipsei fierului în organism!

1. OBOSEALA. Persoanele care un nivel scăzut de fier în corp se pot confrunta cu o oboseală inexplicabilă.

2. PIELEA USCATĂ poate fi un semn al lipsei fierului. Acest mineral joacă un rol esenţial în metabolismul ţesuturilor, care se reînnoiesc rapid. De asemenea, buzele se pot crăpa ma uşor în cazul unei carenţe.

3. UNGHII MODIFICATE. Koilonichia sau unghiile „în formă de lingură” poate fi un semn al lipsei fierului. De asemenea, o altă manifestare  sunt unghiile casante.

4. CĂDEREA PĂRULUI. Deficitul de fier duce, printre altele, şi la căderea părului. Totodată, părul poate fi mai uscat în cazul acestui deficit.

5. ACUFENELE (tinitusul sau zgomotele percepute în urechi în absenţa unui stimul acustic) pot fi un semn al anemiei prin lipsă de fier.

6. PALOAREA este o altă manifestare a carenţei de fier, care se manifestă de obicei tardiv, când anemia este deja instalată.

7. DUREREA LIMBII. Unele persoane care au lipsă de fier se pot confrunta cu dureri la nivelul limbii.

8. IRITABILITATEA poate fi pusă pe seama lipsei fierului.

9. PROBLEMELE DE CONCENTRARE pot să apară când în corp există un nivel redus al fierului. Printre altele, fierul este necesar pentru buna funcţionare a creierului.

10. DURERILE DE CAP. Nivelul scăzut de fier poate favoriza apariţia durerilor de cap.