Află ce risc de boli ai în funcţie de grupa de sânge!

Sunt vești bune pentru grupa sanguină 0 (zero). Cercetările arată că riscul de boală coronariană tinde să fie mai mic în cazul lor. Experții nu sunt siguri de ce.

image

Grupele de sânge au proprietăți particulare , de aceea au impact asupra sănătății. Foto: Shutterstock

Unii specialiști cred că ar putea fi din cauză că alte tipuri de sânge sunt mai susceptibile de a avea colesterol mai mare și cantități mai mari de proteine care sunt legate de coagulare.

Cancer la stomac

Grupele de sânge A, AB și B sunt mai expuse riscului decât grupa 0. Mai exact, persoanele cu sânge de tip A au mai multe riscuri de a face cancer de stomac. Cercetătorii cred că acest lucru s-ar putea datora faptului că infecția cu Helicobacter pylori este mai frecventă la persoanele cu grupa A de sânge. Aceasta este o bacterie care se găsește de obicei în stomac. Poate provoca inflamații și ulcere.

Memorie

Un mic studiu a arătat că persoanele cu probleme de memorie aveau grupa de sânge de tip AB mai des decât alte grupe.

Cancer pancreatic

Riscul tău este mai mare dacă ai grupa de sânge A, AB sau B. Moleculele din celulele roșii din sânge ale grupelor A și B ajută anumite bacterii, inclusiv H. pylori să crească în intestin. Acest lucru poate face mai mare riscul de boli, inclusiv de a face cancer pancreatic.

Stres

Stresul crește nivelul de cortizol al organismului, hormonul stresului. Persoanele cu sânge din grupa A tind să aibă mai mult cortisol în organism. Așa că s-ar putea să îți fie mai greu să faci față situațiilor stresante.

Malarie

Sângele din grupa O poate fi mai eficient în prevenirea acestei boli, când un țânțar infectat te mușcă. Parazitul care o cauzează se atașează mai greu de celulele sanguine din grupa O.

Ulcere

Ulcerele peptice, răni dureroase deschise care apar în mucoasa stomacului sau a intestinului superior par să fie mai degraba asociate cu grupa de sânge O.

Cheaguri de sânge

Tromboembolismul venos (TEV) apare atunci când sângele tău se coagulează într-o venă profundă, precum cele din picioare. Aceste cheaguri se deplasează uneori spre plămâni. Cercetările arată că persoanele cu sânge de tip A, B sau AB prezintă un risc mai mare de TEV.

Durată de viaţă

Sunt șanse mai mari să trăiești mai mult dacă ai sângele grupa zero. Experții cred că riscul redus de îmbolnăvire a inimii și a vaselor de sânge (boală cardiovasculară) poate fi un motivul pentru acest lucru.

Fertilitate

Grupa ta de sânge poate să aiba legatura cu fertilitatea. Într-un studiu, femeile cu un număr scăzut de ovule sănătoase au avut grupa de zânge zero, ma degraba decât alte grupe. Dar, sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla de ce.

Diabet

Diabetul de tip 2 pare să apară mai des la persoanele cu tipurile de sânge A și B. Experții nu știu sigur de ce. Este nevoie de mai multe cercetări.

Accident vascular cerebral

Riscul de accident vascular cerebral crește dacă ai grupa de sânge AB. Medicii cred că asta se datorează faptului că este mai probabil să se coaguleze decât alte grupe de sânge.

Sursa: WebMd