Iată ce ar trebui să mănânci dacă ai anemie! Nu doar carnea este importantă

Anemia este definită prin scăderea cantității de hemoglobină din eritrocite (globulele roșii). Este cauzată, în principal, de pierderile de sânge, de distrugerea globulelor roșii sau de incapacitatea corpului de a forma eritrocite.

image

Există mai multe tipuri de anemie, cea mai frecventă fiind cea cauzată de deficitul de fier. Globulele roșii au în componenţă o proteină numită hemoglobină, care conține fier. Fără fier în cantități suficiente, corpul nu poate produce hemoglobina necesară pentru ca globulele roșii să transporte oxigen în corp.

O carență de folați și de vitamina B12 poate afecta capacitatea corpului de a formă globule roșii. Dacă organismul nu poate asimila vitamina B12, poate să apară anemia pernicioasă. O alimentație bogată în fier și vitaminele B este esențială dacă ai anemie.  

Vezi şi: Aşa se tratează corect anemia. Sfatul medicului

Ce modificări alimentare să faci

Tratamentul anemiei include unele modificări în dietă. Cel mai bun plan de dietă pentru anemie include consumul de alimente bogate în fier și alte vitamine esențiale pentru producerea hemoglobinei și a globulelor roșii. De asemenea, include alimente care ajută la absorbția fierului.

Există 2 tipuri de fier în alimente: hemic și non-hemic. Cel hemic se află în carne și peşte. Cel non-hemic este prezent în vegetale și alimente fortificate cu fier. Cel hemic este absorbit mai ușor.

Tratamentul anemiei este individualizat, în cele mai multe cazuri incluzând un necesar zilnic de 150 – 200 mg de fier. Poți avea nevoie și de suplimente de fier, până ce nivelul acestui mineral se restabilește.

Include aceste alimente în dietă pentru a combate carență de fier!

Legume cu frunze verzi

Frunzele verzi, mai ales cele închise la culoare, sunt printre cele mai bune surse de fier non-hemic. Acestea includ: spanacul, varza. Varza și sfecla elvețiană conțin, de asemenea, și folați. Dietă săracă în folați poate cauza anemie. Citricele, fasolea și cerealele integrale sunt surse de folați.

Unele legume cu frunze verzi precum spanacul și varza kale sunt și sursă de oxalaţi, compuși care previn absorbția fierului non-hemic. De aceea, nu trebuie să te bazezi doar pe ele în tratarea anemiei.

Vitamina C ajută la absorbția fierului. Astfel, consumul de vegetale cu frunze verzi și de alimente care conțin vitamina C (portocalele, căpșuni, ardei roșu) ajută la absorbția fierului.

Carnea

Orice tip de carne conține fier. Carnea roșie, de miel sau vânat este cea mai bună sursă. Carnea de pasăre sau pui conține cantități mai mici de fier. Consumul de carne și de produse care conțin fier non-hemic crește absorbția acestui mineral.

Ficatul

Ficatul este o sursă bogată de fier și folați. Alte organe de animale care conțin fier sunt inima, rinichii și limba de vită.

Peștele și fructele de mare

Stridiile, scoicile și creveții sunt surse bune de fier. Cei mai mulți pești conțin fier. Printre aceștia, se numără: sardinele şi tonul în conservă, somon, halibutul şi bibanul.

Atât somonul proaspăt, cât și cel la conservă sunt surse de fier, dar somonul de conservă conține și calciu. Calciul se leagă de fier, reducându-i absorbția. Alimentele bogate în calciu nu ar trebui consumate în același timp cu cele care conțin fier. Alte exemple de alimente bogate în calciu sunt: laptele, iaurtul, chefirul, sardinele, broccoli, tofu.

Alimentele fortificate cu fier

Există multe alimente fortificate cu fier. Include aceste alimente în dietă ta dacă eșți vegetarian sau dacă nu consumi alte surse de fier: 

· Suc de portocale fortificat cu fier

· Cereale cu adaos de fier

· Pâine cu adaos de fier

· Paște fortificate cu fier

· Orez fortificat cu fier.

Leguminoase

Leguminoasele sunt o bună sursă de fier pentru vegetarieni și pentru cei care nu consumă carne. Printre opțiuni, se numără: fasolea, năutul, soia, fasolea pestriță, mazărea.

Nuci și semințe

Există diverse tipuri de nuci și semințe care sunt surse bune de fier. Pot fi consumate ca atare sau în salate sau iaurturi. Printre sursele de leguminoase care conțin fier, se numără: semințele de dovleac, caju, fistic, migdale, infomrează healthline.com