Respiră profund ca să scapi de stres!

1 2 jpg jpeg

Înainte de toate, este bine să înveţi să eviţi toate sursele care îţi produc tensiuni. Desigur, acest lucru nu este întotdeauna posibil, mai ales dacă ai un serviciu care te suprasolicită, de pildă. Pentru că stresul îţi afectează sănătatea pe termen lung, este bine să încerci să transformi gândurile negative în gânduri pozitive, dar şi pui în aplicare unele tehnici de ralaxare, cu efect dovedit în reducerea stresului. De ajutor în atacurile de panică Respiraţia profundă este de ajutor şi persoanelor cu claustrofobie sau celor cu atacuri de panică, înlăturând senzaţia de sufocare. „Corpul nostru a fost construit să trăiască teama, iar acest lucru nu este în niciun fel periculos, este doar neplăcut. Deşi în general este periculoasă, senzaţia de sufocare care apare în anxietate este benignă, este mecanismul natural al organismului de a regla cantitatea de oxigen şi de dioxid de carbon.

Sufocarea apare deoarece este prea mult oxigen şi prea puţin dioxid de carbon în sânge, ca urmare, organismul încearcă să oprească aportul de oxigen, pentru a creşte nivelul dioxidului de carbon. Ca urmare, nu faceţi eforturi de a introduce mai mult aer în plămâni, cu respiraţi încet, abdominal”, recomandă psihologul Bogdana Bursuc, de la centrul Mind Institute din Bucureşti.

Multe dintre problemele de sănătate pe care le avem derivă din respiraţia incorectă. Atunci când suntem stresaţi, respiraţia devine sacadată, deci incompletă. Prin respiraţia profundă, se pot observa o serie de îmbunătăţiri, atât la nivel fizic, cât şi psihic.

Respiraţia profundă ajută la oxigenarea plămânilor şi a creierului, creşte capacitatea respiratorie, uşurează digestia, „masează” organele interne, ceea ce stimulează circulaţia sângelui la nivelul acestora şi normalizează bătăile inimii. În sofrologie, respiraţia este baza relaxării şi, implicit, a eliminării stresului. Mai ales după o zi plină, poţi încerca acasă câteva tehnici de respiraţie. Iată ce trebuie să faci!

- Curăţă-ţi nările cu apă de mare. Îţi poţi procura din farmacie un spray cu apă marină, pe care este bine să îl foloseşti înainte de fiecare dată când vrei să încerci tehnici de respiraţie. Curăţarea nasului cu apă marină are un rol benefic şi asupra mucoaselor de la acest nivel şi asupra căilor respiratorii.

- Asigură-te că nimeni şi nimic (telefon, sonerie, curea) nu te deranjează în timpul tehnicilor de respiraţie.

- Stai întins pe pat, pe spate, inspiră aerul pe nas (fosele nazale sunt un devărat filtru), umple-ţi plămânii cât mai mult (aerul va pătrunde astfel şi în zonele inferioare ale acestora), apoi expiră lent.

- Trăieşte fiecare expirare profundă ca pe o eliberare de orice grijă sau gând negativ.