Planta care scade tensiunea și te ajută să dormi bine

Plantă medicinală cunoscută mai ales pentru efectele benefice pe care le are asupra inimii, talpa-gâștei este adjuvant natural şi în alte afecţiuni sau probleme de sănătate.

image

De ajutor în problemele cardiace

Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca) este recunoscută încă din Antichitate pentru calitatea ei de tonic-cardiac, proprietățile calmante, vasodilatatoare şi hipotensive fiind confirmate ulterior. Planta este folosită din vechime pentru calmarea durerilor cardiace, îmbunătățirea fluxului de sânge la nivel cardiac și pentru ameliorarea bătăilor neregulate ale inimii. Cel mai popular remediu cu talpa-gâștei este ceaiul, care se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată, mărunțită şi 250 ml de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10-15 minunte. Se beau 2-3 căni pe zi.

Reglează ciclul menstrual

Proprietățile emenagoge (care favorizează menstruația) ale plantei o recomandă  femeilor care au un ciclu menstrual neregulat. Tratamentele pe bază de talpa-gâștei sunt utile în cazul amenoreei (absenței menstruației), întrucât acestea acționează ca un stimul ușor asupra uterului, favorizând eliminarea sângelui menstrual. Planta acționează ca un tonic uterin și, de asemenea, reduce intensitatea spasmelor cât și a disconfortului cauzate de simptomul premenstrual. Este utilă și în tulburările care apar la menopauză. 

În problemele menstruale, se poate administra tinctura de talpa-gâştei. Pentru prepararea acesteia se utilizează partea aeriană a plantei, bine uscată. Se râșnește, apoi se iau 20 de linguri de pulbere de plantă și se pun într-un borcan de sticlă. Se toarnă 500 de ml de alcool de 50º și se lasă la macerat 14 zile într-un loc călduros, timp în care se agită de 3-4 ori pe zi. La final, tinctura este filtrată și se toarnă într-un recipient de culoare închisă. Mod de administrare: Se ia pe stomacul gol 1 linguriță de tinctură de 3-4 ori pe zi, diluată în 100 de ml de apă plată. Preparatul este util și în cazul aritmiilor, hipertensiunii, anxietății și a stresului.

Calmează stările de neliniște și insomniile

Anxietatea, stresul, neliniștea sunt la ordinea zilei în această epocă a vitezei. Presiunile de la locul de muncă și sarcinile zilnice ce trebuiesc îndeplinite ne împiedică să ne relaxăm și să ne eliberăm de stres. În acest caz, talpa-gâștei este un ajutor de nădejdie, grație proprietăților sale de calmare. Nu numai că reduce stresul, dar are efecte benefice și asupra calității somnului, ameliorând insomniile. Pentru aceste beneficii, se recomandă consumul a 2 câni de infuzie de talpa-gâștei înainte de culcare.

Se consumă şi sub formă de miere

Din talpa-gâştei se poate prepara şi miere. Se folosește o cană cu părțile aeriene uscate ale plantei și 2/3 căni cu miere. Cana ce conține planta uscată se mărunțește în blender. Amestecul obţinut se pune pe o farfurie curată. Se îndepărtează fibrele dure ale plantei, iar, apoi aceasta se transferă într-o râșniță de cafea. Se râșnește până se face pulbere. Odată ce se obține pulberea de plantă, se combină cu 2/3 căni mici de miere. Ulterior, se mai poate adăuga miere, după preferințe. Se lasă apoi la macerat 48 de ore. Mod de administrare: Se ia 1 linguriță de miere de talpa-gâștei, dimineața, pe stomacul gol sau se adaugă în ceaiuri, în completarea unui stil de viaţă sănătos. Remediul este indicat şi persoanelor cu anxietate sau insomnii.

Citește și: Ceaiuri care alungă stresul şi liniştesc

Precauții și contraindicații

Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să evite tratamentele pe bază de talpa-gâștei. De asemenea, planta este contraindicată și în cazul persoanelor care suferă de tulburări de coagulare a sângelui sau care urmează să fie supuse intervenților chirurgicale. Înainte de începerea oricărui tratament pe bază de talpa-gâștei, se recomandă consultarea unui medic specialist.

Denumirea ei populară, ,,talpa-gâștei’’ se datorează faptului că frunzele plantei ar imita forma unor talpe de gâscă.