Talpa-gâştei alungă nervozitatea

1 2 jpg jpeg

Talpa-gâştei (Leonurus cardiaca) are proprietăţi relaxante şi calmante, reduce stresul şi anxietatea, spun fitoterapeuţii. Pe lângă beneficiile aduse în caz de tulburări de ritm cardiac, hipertensiune şi colici, talpa-gâştei reglează şi ciclul menstrual neregulat. La nivelul sistemului nervos, talpa-gâştei are efecte sedative puternice, elimină stările de teamă, iar specialiştii spun că favorizează inducerea somnului şi menţinerea lui.

Are efecte sedative şi calmante

Oamenii au observat încă din cele mai vechi timpuri că talpa-gâştei alungă stările de nervozitate şi este un adevărat tonic pentru inimă. În Antichitate, grecii o foloseau frecvent pentru a reduce anxietatea şi pentru a calma durerile. Irascibilitatea, oboseala cronică şi nevralgia se numără şi ele printre neplăcerile care răspund bine la tratamentul cu talpa-gâştei. Se recomandă o doză mică persoanelor care au nevoie de energie în timpul zilei sau o cantitate mai mare, ca sedativ, pentru un somn odihnitor pe timpul nopţii.

Info

Talpa-gâştei ajută la diminuarea unor tulburări gastrointestinale ce apar pe fondul anxietăţii şi emotivităţii – acumularea de gaze în intestine, diaree, colici.

Un aliat util la menopauză

Planta este benefică mai ales pentru femei, deoarece ameliorează simptomele sindromului premenstrual şi ale menopauzei. Talpa-gâştei calmează crampele uterine (întrucât relaxează muşchii acestui organ) şi reglează menstruaţia. Fitoterapeuţii recomandă planta pentru a trata simptomele neplăcute care apar la menopauză: insomnie, palpitaţii, nervozitate.

Cum se administrează

Pentru a beneficia de efectul calmant, prepară-ţi o infuzie de talpa-gâştei. Adaugi 1-2 linguriţe de plantă uscată la 1 cană de apă fierbinte. Laşi 10 minute la infuzat. Bei cel mult 2 căni pe zi. Deoarece este foarte amar, poţi îndulci ceaiul cu miere (când s-a mai răcit) şi lămâie. Îl poţi combina cu un alt ceai din plante, pentru a-i îmbunătăţi aroma. Sub formă de tinctură, ia 30 picături de 2-3 ori pe zi.

Planta se poate administra şi sub formă de pulbere (1 linguriţă rasă, de 4 ori pe zi, reglează tulburările de menopauză şi ciclul menstrual) sau comprimate (1-2 capsule de 3 ori pe zi, în funcţie de concentraţia extractului uscat). Mai ai opţiunea de a adăuga o infuzie concentrată în apa de baie. De pildă, poţi face băi de şezut cu o pulbere din părţile aeriene de talpa-gâştei: foloseşti sub formă de infuzie sau tinctură diluată pentru tratarea infecţiilor sau scurgerilor vaginale.

Are şi contraindicaţii

Talpa-gâştei nu se administrează în timpul sarcinii şi alăptării. Chiar dacă este considerată sigură, orice plantă medicinală care ajută ciclul menstrual trebuie evitată de femeile însărcinate, mai ales în primul trimestru, deoarece poate cauza avort spontan.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie, www.drconstantinaruxandra.ro

La nivelul aparatului cardiovascular, talpa-gâştei are efecte deosebit de benefice: acţiune tonică şi protectoare cardiacă, normalizează tensiunea arterială şi ritmul cardiac, previne accidentele vasculare cerebrale, fluidifică sângele, previne şi stopează evoluţia aterosclerozei.

Este utilă şi persoanelor meteodependente, ce prezintă stări de anxietate, palpitaţii, pusee de hipertensiune, tulburări de somn în funcţie de variaţiile unor factori atmosferici. În cazul femeilor, este recomandată în caz de colici menstruale, tulburări de ciclu, amenoree. La menopauză, atenuează simptomatologia asociată, cum ar fi bufeurile, palpitaţiile, nervozitatea.