Cele mai bune plante care ajută în depresie

C├ónd grijile, st─ârile depresive ┼či stresul te nelini┼čtesc, ├«ncearc─â unele remedii care ├«┼úi pot ameliora starea de spirit. Unele plantele ┼či-au dovedit eficacitatea ├«n reducerea tulbur─ârilor emo┼úionale ┼či le po┼úi consuma c├ónd st─ârile depresive te cuprind.

image

Sun─âtoarea

Folosit─â de secole pentru diverse probleme de s─ân─âtate, sun─âtatea ajut─â la combaterea st─ârilor depresive. Unul dintre compu┼čii plantei, hiperforina, are ac┼úiune antidepresiv─â ┼či calmant─â. Sun─âtoare este indicat─â ├«n depresiile u┼čoare ┼či moderate, nu ┼či ├«n formele grave. Este bine s─â ┼čtii c─â planta poate interac┼úiona cu unele contraceptive orale, cu antiviralele, anticoagulantele ┼či cu antidepresivele de sintez─â.

Planta se administreaz─â sub form─â de infuzie, pentru prepararea c─âreia ai nevoie de 25 g de sun─âtoare uscat─â (sau 35 g proasp─ât─â) la 500 ml de ap─â. Se pot consuma 2 c─âni cu infuzie pe zi.

Cite┼čte ┼či: Ajutoare din natur─â pentru echilibrarea psihic─â

Floarea-pasiunii

Cunoscut─â ┼či ca passiflora, aceast─â plant─â medicinal─â este renumit─â pentru beneficiile ├«n ceea ce prive┼čte ├«mbun─ât─â┼úirea st─ârii psihice, reducerea tulbur─ârilor emo┼úionale, ├«n combaterea st─ârilor de anxietate ┼či a stresului. De asemenea, planta este de ajutor contra insomniei ┼či reduce manifest─ârile menopauzei. Este bogat─â ├«n taninuri, flavonoide, cumarin─â ┼či glicin─â, av├ónd ac┼úiune antioxidant─â ┼či antiinflamatoare. Nu este indicat─â femeilor ├«ns─ârcinate sau care al─âpteaz─â, nici copiilor cu v├órsta sub 6 ani ┼či nici persoanelor care urmeaz─â s─â fac─â o interven┼úie chirurgical─â. Floarea-pasiunii poate fi administrat─â sub form─â de infuzie, tinctur─â, capsule (1 pe zi). Infuzia se prepar─â din 2 linguri┼úe de plant─â la 200 ml de ap─â ┼či se las─â la infuzat 15 minute. Se beau 2 ce┼čti pe zi, de preferat dup─â-amiaza ┼či seara.

Roiniţa

Considerat─â sedativ natural, roini┼úa ├«mbun─ât─â┼úe┼čte starea psiho-emo┼úional─â, calmeaz─â nervozitatea, agita┼úia, ┼či reduce anxietatea. Pentru a beneficia de aceste efecte, po┼úi ├«ncerca infuzia de roini┼ú─â ob┼úinut─â din 2 linguri┼úe de plant─â la 1 can─â cu 200 ml de ap─â fiart─â. Las─â la infuzat 5 ÔÇô 10 minute. Contra insomniei, nervozit─â┼úii sau agita┼úiei, ├«┼úi po┼úi masa bra┼úele ┼či t├ómplele cu c├óteva pic─âturi de ulei esen┼úial de roini┼ú─â dizolvate ├«n pu┼úin ulei vegetal. Consumul de roini┼ú─â nu are efecte nedorite ├«n dozele recomandate, planta fiind totu┼či contraindicat─â gravidelor ┼či mamelor care al─âpteaz─â.

Pentru un efect mai pronun┼úat ├«n ceea ce prive┼čte ├«mbun─ât─â┼úirea st─ârii psiho-emo┼úionale, po┼úi asocia roini┼úa cu sun─âtoarea ┼či cu floarea-pasiunii.

Valeriana

Renumit─â pentru efectele sale anxiolitice (contra anxiet─â╚Ťii), valeriana este benefic─â ╚Öi ├«n tulbur─ârile de somn cauzate de stres, gra╚Ťie ac╚Ťiunii sedative. De asemenea, mai este indicat─â ├«n caz de hipertensiune survenit─â pe fondul stresului, ├«n nervozitate, depresie ╚Öi nevralgii. Infuzia de valerian─â, ob╚Ťinut─â dintr-o lingur─â de plant─â la 200 ml de ap─â clocoatit─â, se bea seara, pentru a favoriza somnul. Pentru echilibrare emo┼úional─â ┼či neuro-psihic─â, po┼úi ├«ncerca ┼či tinctura de valerian─â: se iau 20 ÔÇô 25 de pic─âturi diluate ├«n 100 ml de ap─â de 3 ori pe zi.

Hameiul

Ingredient de baz─â ├«n bere, hameiul este ┼či o plant─â medicinal─â valoroas─â. ├Änc─â din timpuri foarte vechi, conurile de hamei erau folosite pentru ac┼úiunea sedativ─â. Hameiul este indicat pentru reducerea excitabilit─â╚Ťii nervoase, planta av├ónd ┼či efecte antispastice, diuretice ┼či astringente. Pentru ac╚Ťiunea calmant─â, se recomand─â infuzia ob╚Ťinut─â dintr-o lingur─â ╚Öi jum─âtate de conuri de hamei la 200 ml de ap─â fierbinte. Se bea de-a lungul unei zile, ├«n 3 reprize.