Tratamente naturiste pentru candidoză

Afecțiune frecventă, candidoza poate beneficia şi de terapii naturiste. Iată care sunt remediile care pot fi folosite în acest caz!

image

Această infecție este provocată de către una dintre cele mai comune tipuri de ciuperci prezente în și pe corpul uman, Candida albicans. În condiţii de imunitate slăbită, se poate înmulţi necontrolat, ceea ce duce la apariţia candidozei. Ambele sexe pot fi afectate, fiind însă mai des prezentă la femei. Candidoza este de mai multe tipuri: bucală, esofagiană, faringiană, intestinală, cea mai întâlnită fiind cea vaginală.  Cele mai comune cauze care duc la apariția candidozei vaginale sunt: diabetul zaharat, tratamentul îndelungat cu antibiotic, infecțiile urinare netratate, utilizarea tampoanelor vaginale, anticoncepționalele, dușurile vaginale frecvente etc. Simptomele infecției vaginale pot varia de la ușoare, până la moderate, iar printre ele, se numără: mâncărime și iritație la nivelul vaginului, senzație de arsură în timpul actului sexual sau în timpul urinării, durere vaginală, erupție vaginală sau apariția unor secreții vaginale apoase.

Ulei de cocos

Acest tip de ulei are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antifungice. Studiile arată că uleiul de cocos poate anihila creșterea excesivă a acestei ciuperci. Pentru a trata infecția vaginală cu ulei de cocos, asigură-te că folosești ulei de nucă de cocos, pur organic! Poți aplica uleiul direct pe zona afectată, o dată pe zi.

Iaurt grecesc

Considerat un bun probiotic, iaurtul grecesc conține bacterii bune, care creează un mediu echilibrat în vagin. Ele luptă împotriva excesului de Candida, ajutând totodată la creșterea microbiomului intestinal. Pentru a obține aceste beneficii, consumă zilnic iaurt grecesc sau aplică pe zona afectată. Asigură-te că iaurtul nu conține zahăr adăugat! Zahărul poate alimenta creșterea ciupercii Candida.

Ulei esențial de oregano

Un studiu recent a descoperit că uleiul esențial făcut din oregano sălbatic ajută la stoparea creșterii excesive a drojdiilor din organism și la reducerea tuturor simptomelor asociate. Pentru a trata candidoza vaginală, umple un vas mare de apă caldă în care adaugi 20 de picături de ulei de oregano, cu care speli zona intină.

Extract din sâmburi de grepefrut

Datorită conținutului de bioflavonoide și minerale, extractul din sâmburi de grapefrut este un produs antifungic și antibacterian, ce oferă protecție celulelor și țesuturilor. De asemenea, acest tip de extract poate descompune Candida. Se face tratamentul intern, pentru 3-4 săptămâni, cu câte 10-15 picături, de 2-3 ori pe zi. Suplimentar, poți face spălături cu soluția obținută din 30 de picături de extract, dizolvate în 150 ml de apă.

Citeşte şi: Mâncărimi în zona intimă - de ce apar şi cum le tratezi. Sfatul medicului

Usturoi

Efectul antifungic și antibacterian al usturoiului te ajută să ții sub control infecțiile fungice, virale și bacteriene. Studiile au demonstrat că usturoiul inhibă dezvoltarea Candidei și previne complicațiile. Se recomandă consumul de până la 4 căței de usturoi, pe zi. Dacă ai nevoie de un tratament extern, pisează mai mulți căței de usturoi, amestecă-i cu puțin ulei de măsline sau ulei de cocos și aplică remediul rezultat pe porțiunile de piele vizate.

Foto: pexels.com