Liliacul, plantă-medicament. Ce probleme de sănătate poate ameliora

Cunoscut pentru petalele mov și parfumul inconfundabil, liliacul a fost folosit pentru a trata anumite afecțiuni, în special datorită proprităţilor sale antireumatice, astringente şi hipoglicemiante.

image

Liliacul, un arbust originar din Asia Mică numit Syringa vulgaris, este foarte apreciat pentru florile parfumate care pot fi utlizate şi ca remediu naturist. De la acest arbust, se folosesc în scop terapeutic atât florile, cât şi frunzele, mugurii şi scoarţa tulpinii. Frunzele şi florile au efecte tonice şi astringente. Combate mai multe suferinţe, boli reumatice, hepatice, respiratorii, digestive. Scoarţa tulpinii este bogată în taninuri şi substanţe glucozidice, precum siringina. Frunzele conţin polizaharide, iar florile, uleiuri volatile. Acestea s-au dovedit a fi benefice intern sau extern, în diabet, astenie, stări febrile şi arsuri superficiale. Studiile făcute cu referire la compoziţia uleiului de liliac au evidenţiat faptul că este indicat pentru diverse probleme ale pielii, ca tăieturile sau dermatitele. Florile de liliac pot fi folosite cu efect antiinflamator şi antipiretic sub formă de sirop sau gem, dar nu trebuie consumate în exces, mai ales de copii În caz contrar, poate da dureri stomacale, diaree, greaţă, vărsături din cauza conţinutului de siringină şi substanţe amare. De aceea, este recomandată prudenţa în cazul folosirii leacurilor pe bază de liliac fără respectarea dozelor sau a indicaţiei unui fitoterapeut.

1. Infuzia alungă insomnia

Când nu reuşeşti să adormi din diverse motive, poţi alunga insomnia cu ajutorul ceaiului de liliac. Ai nevoie de 3 căni de infuzie zilnic pe care o poţi îndulci cu puţină miere. Vei obţine un ceai mai puternic în combaterea insomniei dacă la prepararea acestuia adaugi şi o linguriţă de flori de lavandă. Pentru a-l prepara ai nevoie de o lingură de flori pe care o laşi la infuzat în 300 ml de apă clocotită. Poţi folosi infuzia şi pentru alungarea respiraţiei urât-mirositoare. Clăteşte gura cu infuzie de flori de liliac după fiecare masă şi seara, înainte de culcare.

2. Decoctul vindecă rapid arsurile uşoare

În cazul arsurilor minore, îţi sunt de ajutor frunzele de liliac. Fierbe frunzele până când apa capătă o culoare foarte închisă. Lasă infuzia la răcit, iar când se răcoreşte, înmoaie în ea o compresă sterilă pe care o aplici pe locul afectat de arsură. Fixează compresa şi păstreaz-o timp de 24 de ore. Din timp în timp, ai grijă să o umezeşti cu decoct. Nu trebuie lăsată să se usuce, pentru că poate agrava arsura. După o zi, îndepărtezi compresa şi repeţi, dacă este nevoie. La final, pielea va rămâne elastică, fără urme de arsură.

3. Extractul de muguri are efect vermifug

Febra şi viermii intestinalii pot fi combătute cu ajutorul extractului de muguri de liliac sau a tincturii de frunze şi scorţă. Sunt eficiente şi pentru protecţia inimii, în angine pectorale sau afecţiuni coronariene, precum şi pentru îmbunătăţirea stării de spirit. Se recomandă să se ia câte 25 de picături cu puţină apă, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. Cura ar trebui să dureze 3 luni, iar dacă se doreşte reluarea curei, este nevoie de o pauză de o lună. Pentru a prepara tinctura, ai nevoie de 20 g de frunze sau scoarţă de liliac uscate şi mărunţite pe care le pui la macerat, în 100 ml de alcool, 10 zile. Agiţi amestecul de 3-4 ori pe zi, îl filtrezi şi-l mai laşi 6 zile la decantat, la rece. Iei câte o linguriţă pe zi cu o cană de lichid.

4. Uleiul este antireumatic

Pentru a calma durerile reumatismale, masează seara locurile dureroase cu ulei de flori de liliac. Pentru o eficienţă mai mare, poţi adăuga 2 linguriţe de rozmarin la prepararea uleiului. Îţi trebuie o lingură de flori de liliac uscate şi mărunţite pe care le fierbi cu 100 ml de ulei vegetal câteva minute, pe baie de abur. Torni amestecul într-o sticlă de culoare închisă. O acoperi şi o păstrezi într-un loc ferit de umiditate, lumină şi căldură. Laşi uleiul 2 zile, apoi îl strecori. Tot contra durerilor reumatismale, poţi să prepari un unguent din flori de liliac. Pui la macerat 40 g de flori uscate într-un litru de ulei, timp de 2 săptămâni, apoi masezi cu el zonele dureroase.

Citeşte şi: 5 efecte benefice ale uleiului esenţial de liliac