Remedii naturiste din frunze şi flori de liliac

1 2 jpg jpeg

În scop terapeutic, de la liliac se folosesc scoarţa tulpinii, frunzele şi florile, fiecare dintre ele având perioade diferite de recoltare şi tehnici diferite de uscare.

Astfel, frunzele şi florile de liliac au efecte tonice, astringente şi revulsive şi pot alina mai multe suferinţe interne: boli reumatice, hepatice, respiratorii, digestive, dar şi diabetul.

Remedii naturiste din frunze şi flori de liliac: arsuri

Frunzele de liliac sunt un remediu excelent în cazul arsurilor de tot felul. Pentru tratament, frunzele de liliac se fierb până când apa capătă o culoare foarte închisă.

Se lasă infuzia la răcit, iar când este doar călduţă se aplică pe locul afectat de arsură. Se fixează cu un pansament steril şi se ţine timp de 24 de ore. Pansamentul nu trebuie lăsat să se usuce, deoarece va agrava rana.

Pansamentul trebuie umezit tot timpul cu apa în care au fiert frunzele. După 24 de ore se va scoate pansamentul, care înlătură şi primul strat de impurităţi, şi arsura, lăsând locul curat şi sterilizat. În final, pielea va rămâne catifelată şi elastică, fără nicio urmă de arsură.

Remedii naturiste din frunze şi flori de liliac: insomnie

Se administrează câte trei căni de ceai pe zi, îndulcit cu miere. Un ceai mai puternic în combaterea insomniei se obţine dacă la prepararea infuziei adăugăm şi o linguriţă de flori de lavandă.

Remedii naturiste din frunze şi flori de liliac: respiraţie urât mirositoare

Se clăteşte gura cu infuzie de flori de liliac (1 lingură de plantă la 300 ml de apă clcootită) după fiecare masă şi seara, înainte de culcare.

Remedii naturiste din frunze şi flori de liliac: curăţarea tenului

Cu frunze de liliac fierte în lapte dulce se pot face spălături pe faţă, pentru curăţarea unui ten cu pete. În cazul unui ten înroşit, ars sau pistruiat, florile de liliac strivite şi înmuiate în apă călduţă îl vor calma, înviora şi îi vor conferi supleţe.

Remedii naturiste din frunze şi flori de liliac: afecţiuni reumatice

Se masează seara locurile dureroase cu ulei terapeutic din flori de liliac. Un remediu mai eficient se obţine dacă atunci când preparăm uleiul terapeutic adăugăm şi 2 linguriţe de rozmarin.

Mod de preparare al uleiului terapeutic: 10 grame de flori de liliac uscate se fierb împreună cu 100 de mililitri de ulei de floarea-soarelui câteva minute, pe baie de abur, apoi se toarnă amestecul într-un recipient de sticlă, care se acoperă şi se depozitează într-un loc uscat şi ferit de umezeală. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează.