Remedii pentru sforăit! Iată ce te poate ajuta

sforait jpg

Sforăitul este o problemă comună care afectează peste 50% dintre bărbați și aproximativ 40% dintre femei și puțin peste 25% dintre copii. 

Sforăitul apare atunci când țesuturile din spatele gâtului, lângă căile respiratorii, vibrează în timp ce respiri în timpul somnului. Pentru unii, sforăitul se întâmplă ocazional. Pentru alții, este o problemă cronică care le poate afecta sănătatea și calitatea somnului. Sforăitul poate, de asemenea, să-ți irite partenerul și să îi afecteze negativ calitatea somnului.

Există multe cauze ale sforăitului, iar unele necesită modificări minore ale stilului de viață. Alte cauze sunt mai grave și necesită tratament medical. 

Remedii și tratamente pentru sforăit

Există trei tipuri principale de sforăit:

Sforăit ușor, rar, care se întâmplă ocazional

Sforăitul primar, care are loc mai mult de trei nopți pe săptămână

Sforăitul legat de apnea obstructivă în somn, care indică o problemă gravă de sănătate.

Tratamentele variază în funcție de severitatea sforăitului. În unele cazuri, schimbările în stilul de viață pot ajuta la oprirea acestora. 

Schimbă poziția în care dormi

Când dormi, țesuturile din gât se relaxează. Dacă aceste țesuturi se relaxează suficient pentru a a-ți bloca parțial căile respiratorii, poate apărea sforăitul. Dormitul pe spate poate agrava problema, așa că încercă să dormipe o parte. 

Ridică perna mai sus

Ridicarea capului cu câțiva centimetri, fie cu perna, fie cu un pat reglabil, îți poate ajuta căile respiratorii curate și te poate ajuta să scapi de sforăit.

Evită consumul de alcool înainte de culcare

Alcoolul poate determina relaxarea mușchilor gâtului, ceea ce poate duce la sforăit. De asemenea, poate crește riscul de a dezvolta apnee obstructivă în somn. Evitarea consumului de alcool înainte de culcare poate reduce riscul de a sforăi. 

Renunță la fumat

Fumatul duce la iritația gâtului, printre alte probleme legate de sănătate. Iritația gâtului poate provoca inflamarea țesuturilor, ceea ce poate duce la sforăit. Multe studii indică o legătură între fumat și sforăit, un studiu constatând că fumătorii au mai multe șanse de a sforăi decât nefumătorii. Dacă renunți la fumat, poți scăpa de iritație și de sforăit.

Menține o greutate sănătoasă

Persoanele supraponderale sau obeze au mai multe șanse de a sforăi sau de a dezvolta apnee în somn decât cei care își mențin greutatea. Menținerea unei greutăți sănătoase te poate ajuta să eviți această afecțiune. 

Tratează alergia de care suferi

Alergiile vă pot îngusta căile respiratorii și pot crește riscul de sforăit. Tratarea alergiilor prin administrarea de medicamente pentru alergii , utilizarea unui umidificator sau reducerea alergenilor din aer din mediul în care trăiești, toate astea pot reduce umflarea căilor respiratorii și pot elimina sforăitul. Alergenii din aer pe care îi puteți limita cu unele modificări minore ale stilului de viață includ excesul de praf și polenul.

Încearcă o bandă nazală

O bandă nazală poate ajuta la lărgirea căilor respiratorii din nas, Asfel crește fluxul de aer și se oprește sforăitul. Poți găsi benzi nazale la majoritatea farmaciilor.