Leacuri cu frunze şi fructe de zmeur. Ce beneficii importante au

Plantat în special pentru fructele sale dulci, de culoare roşie, zmeurul este şi un arbust din ale cărui frunze şi fructe se pot prepara remedii naturiste, utile în diverse afecţiuni.

image

Foto: Shutterstock

Printre compuşii activi ale zmeurului se numără flavonoidele, taninuri, polipeptidele, antocianinele, vitaminele A, C şi acelea din complexul B. Acestea fac din zmeur un bun remediu în timpul tratamentului destinat unor probleme de sănătate precum diareea, infecţia urinară, liataza renală sau biliară, retenţia de apă, menstruaţii abundente, neregulate ori dureroase, chisturi ovariene, răni superficiale. În situaţia unor gastrite hiperacide, infuziile din frunze de zmeur contribuie la reducerea acidităţii stomacale şi pot fi utilizate ca adjuvante. Datorită faptului că aduc un plus de vitamine, frunzele de zmeur ar trebui culese, uscate şi mărunţite în lunile de vară, pentru a fi luate sub formă de infuzie iarna şi primăvara următoare, alături de frunze de urzică, mentă şi ciuboţica cucului, dar şi de fructe de cătină şi măceşe. Atenţie, însă, niciun leac din zmeur nu este recomandat în sarcină. În trecut, din frunze se întrebuinţau pentru stimularea contracţiilor uterine în timpul travaliului. Nici persoanele care iau medicamente pentru scăderea glicemiei nu trebuie să ia remedii naturiste care conţin zmeur.

1. Extractul reglează menstrele

Extractul din mlădiţe de zmeur n-ar trebui să-ţi lipsească din mica farmacie a plantelor de leac. Este benefică nu doar în cazul unui ciclu menstrual neregulat, ci şi în pubertate, tulburări premenstruale, dacă apar dureri înainte şi la începutul sângerării lunare sau tensiune în zona sânilor. Este un leac bun şi dacă sunt depistate mici chisturi ovariene. Este nevoie să iei 30 de picături de extract cu puţină apă, de 2-3 ori pe zi. Pentru a obţine rezultate bune, ţine o cură timp de 3 luni, apoi opreşte-o pentru 30 de zile, pentru a o repeta după aceea încă 3 luni.

2. Infuzia, benefică pentru digestie

Când te confrunţi cu diareea, poţi apela cu încredere la infuziile din frunze uscate de zmeur, dacă nu ai contraindicaţii, datorită acţiunii sale astringente. Şi senzaţia de arsură provocată de tulburările stomacale o combaţi tot cu ceai de zmeur. Pentru aceste situaţii, este nevoie de câte o infuzie de 3 ori pe zi. O prepari din 2 linguriţe de frunze de zmeur uscate şi mărunţite şi de o cană de apă clocotită. Ţii vasul acoperit un sfert de oră, apoi strecori. Dacă ţi s-a depistat un ulcer gastroduodenal sau o gastrită, urmează o cură cu această infuzie timp de 6 luni. Infuzia este utilă şi pentru combaterea durerilor de cap, numai că se folosesc două căni de apă clocotită.

3. Siropul alungă infecţia urinară

Cunoscut pentru proprietăţile imunostimulatoare, remineralizante, detoxifiantă, siropul de zmeur poate fi folos şi în infecţia urinară, în paralel cu tratamentul alopat. Dacă vrei să-l prepari singur, fierbe 500 ml de apă cu 100 g de zahăr. Când dă în clocot, pui câteva linguri de fructe de zmeură şi mai laşi pe foc 10 minute. Filtrezi şi-l păstrezi în recipient de sticlă închis la culoare. Din acesta iei câteva linguri zilnic. O altă variantă ar fi să pisezi fructele, să strecori şi să adaugi la fiecare pahar de suc obţinut câte 3 de miere şi să le laşi o săptămână la loc rece. Îl iei fie ca atare în caz de răguşeală sau boli de plămâni, fie diluat cu apă.

3. Capsulele, indicate la menopauză

Datorită faptului că reglează echilibrul hormonal, capsulele de zmeur reduc disconfortul perioadei dinaintea menopauzei şi din timpul acestei etape naturale din viaţa oricărei femei. Mai mult, refac metabolismul proteic necesar pentru prevenirea obezităţii, diabetului, bolilor tiroidiene. Accelerează diureza, fapt necesar în cazul retenţiei de apă, au efect uşor afrodiziac şi sunt utile în caz de infecţii urinare sau pietre la rinichi. Sunt recomandate 2 capsule zilnic, înainte de masa de dimineaţă şi cea de seară.

Citeşte şi: 3 hormoni din natură