Planta care poate înlocui aspirina. Cum se administrează

Una dintre cele mai folositoare plante medicinale este salcia. Scoarţa ei conţine salicină, precursor al aspirinei, motiv pentru care acest remediu este recomandat de fitoterapeuţi pentru ameliorarea diferitelor dureri, contra reumatismului şi pentru scăderea febrei.

image

Salcia are acţiune alangezică şi antiinflamatoare. Foto: Shutterstock

Originară din Europa, Asia şi America de Nord, salcia albă (Salix alba) este valorificată de peste 2.000 de ani. În China a fost folosită din timpuri străvechi ca antipiretic şi analgezic natural. Discoride, medic, farmacolog şi botanist grec, recomanda consumul de frunze de salcie zdrobite cu puţin piper şi înmuiate în vin pentru a calma durerile din zona lombară. În 1829, farmacistul francez Leroux a reuşit sa izoleze principiul activ al salciei, salicilina. Acest compus este metabolizat în organism în acid salicilic, precursor al aspirinei.

Ce poate ameliora

Remediile pe bază de salcie au acţiuni comparabile aspirinei, în afara faptului că nu subţiază sângele şi nici nu produc tulburări de stomac.

Graţie acţiunii alangezice şi antiinflamatoare, scoarţa de salcie este recomandată pentru tratarea durerilor articulare, lombare, reumatismale, dentare, în cefalee, nevralgii, tendinită. De asemenea, salcia are şi numeroase alte proprietăţi. Astfel, scade febra, demonstrându-şi eficienţa în ameliorarea stărilor gripale. De asemenea, reduce transpiraţiile nocturne şi bufeurile.

În scop terapeutic este recomandată coaja de salcie albă, strânsă doar de pe copacii sau ramurele tinere, înainte de apariția primelor frunze. Se taie cât mai mărunt și se lasă 2 săptămâni la uscat, într-un loc bine aerisit. Atunci când se rupe, fără să se îndoaie, este suficient de uscată. Se păstrează în pungi de hârtie. Pulberea se obține prin măcinarea prin râșnița de cafea a unei cantități mici de coajă, deoarece remediul este mai eficient cât timp este proaspăt preparat.

Cum se administrează remediile

►Durerile menstruale și cele articulare, precum şi cefaleea pot fi reduse cu ajutorul infuziei din pulbere de salcie. Peste 200 ml de apă fierbinte se pun 2 lingurițe de coajă de salcie. Se lasă la infuzat până ajunge la temperatura camerei și se bea cu înghițituri mici pe parcursul zilei. Remediul are efect analgezic, antiinflamator și sedativ şi mai poate fi util în reumatism, artrită, stări febrile, răceli, nevralgii, stări depresive, diaree

►Pentru a alina durerile în gât se face gargară cu decoct din coajă de salcie. Se fierb 2 linguri de coajă de salcie, 30 de minute, în 250 ml apă. După ce s-a răcit, se strecoară și se face gargară de 3 ori pe zi, până la dispariția durerilor.

►În stărilor febrile cauzate de gripă sau răceală, în bronșită și insomnie, se ia câte 1 linguriță rasă de pulbere din coajă de salcie, care se poate ține sub limbă, și apoi se înghite cu puțină apă. Tratamentul se administrează până la dispariția simptomelor, dar nu mai mult de 2 săptămâni.

►Pulberea din coajă de salcie are efect cicatrizant și este un antiseptic natural, util în răni. Într-un litru de apă se fierb 6 linguri de scoarță de salcie, tăiată cât mai mărunt. După 15-20 de minute se stinge focul, se lasă să se răcească la temperatura camerei și se strecoară. Se spală rana cu acest decoct, după care se pun comprese cu acest remediu pentru o jumătate de oră.

►Pentru reducerea febrei şi a procesului inflamator, în gripă, pentru calmarea durerilor şi pentru un somn odihnitor, se recomandă capsulele de salcie (2, de 3 ori pe zi).  

►Gemoderivatul din muguri de salcie are acţiune benefică în sistemul nervos central.  

►Extractul din scoarţă de salcie este indicat pentru ameliorarea durerilor reumatice şi articulare, pentru reducerea febrei şi în afecţiunile aparatului respirator. Adulţii pot lua câte 2 ml în puţină apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese.

Citeşte şi: Ginkgo biloba: ce beneficii importante are

Contraindicaţii

Persoanele alergice la acidul acetilsalicilic (aspirină) nu trebuie să consume salcie albă sub nicio formă de administrare. Nu se recomandă utilizarea remediilor din salcie femeilor însărcinate și celor care alăptează și nici copiilor sub 4 ani. Prezența taninurilor în scoarța de salcie poate induce, în cazuri rare, tulburări gastrointestinale: greață, diaree.