Planta care poate înlocui aspirina. Cum se administrează

Una dintre cele mai folositoare plante medicinale este salcia. Scoar┼úa ei con┼úine salicin─â, precursor al aspirinei, motiv pentru care acest remediu este recomandat de fitoterapeu┼úi pentru ameliorarea diferitelor dureri, contra reumatismului ┼či pentru sc─âderea febrei.

image

Salcia are ac┼úiune alangezic─â ┼či antiinflamatoare. Foto: Shutterstock

Originar─â din Europa, Asia ┼či America de Nord, salcia alb─â (Salix alba) este valorificat─â de peste 2.000 de ani. ├Än China a fost folosit─â din timpuri str─âvechi ca antipiretic ┼či analgezic natural. Discoride, medic, farmacolog ┼či botanist grec, recomanda consumul de frunze de salcie zdrobite cu pu┼úin piper ┼či ├«nmuiate ├«n vin pentru a calma durerile din zona lombar─â. ├Än 1829, farmacistul francez Leroux a reu┼čit sa izoleze principiul activ al salciei, salicilina. Acest compus este metabolizat ├«n organism ├«n acid salicilic, precursor al aspirinei.

Ce poate ameliora

Remediile pe baz─â de salcie au ac┼úiuni comparabile aspirinei, ├«n afara faptului c─â nu sub┼úiaz─â s├óngele ┼či nici nu produc tulbur─âri de stomac.

Gra┼úie ac┼úiunii alangezice ┼či antiinflamatoare, scoar┼úa de salcie este recomandat─â pentru tratarea durerilor articulare, lombare, reumatismale, dentare, ├«n cefalee, nevralgii, tendinit─â. De asemenea, salcia are ┼či numeroase alte propriet─â┼úi. Astfel, scade febra, demonstr├óndu-┼či eficien┼úa ├«n ameliorarea st─ârilor gripale. De asemenea, reduce transpira┼úiile nocturne ┼či bufeurile.

├Än scop terapeutic este recomandat─â coaja de salcie alb─â, str├óns─â doar de pe copacii sau ramurele tinere, ├«nainte de apari╚Ťia primelor frunze. Se taie c├ót mai m─ârunt ╚Öi se las─â 2 s─âpt─âm├óni la uscat, ├«ntr-un loc bine aerisit. Atunci c├ónd se rupe, f─âr─â s─â se ├«ndoaie, este suficient de uscat─â. Se p─âstreaz─â ├«n pungi de h├órtie. Pulberea se ob╚Ťine prin m─âcinarea prin r├ó╚Öni╚Ťa de cafea a unei cantit─â╚Ťi mici de coaj─â, deoarece remediul este mai eficient c├ót timp este proasp─ât preparat.

Cum se administreaz─â remediile

Ôľ║Durerile menstruale ╚Öi cele articulare, precum ┼či cefaleea pot fi reduse cu ajutorul infuziei din pulbere de salcie. Peste 200 ml de ap─â fierbinte se pun 2 linguri╚Ťe de coaj─â de salcie. Se las─â la infuzat p├ón─â ajunge la temperatura camerei ╚Öi se bea cu ├«nghi╚Ťituri mici pe parcursul zilei. Remediul are efect analgezic, antiinflamator ╚Öi sedativ ┼či mai poate fi util ├«n reumatism, artrit─â, st─âri febrile, r─âceli, nevralgii, st─âri depresive, diaree

Ôľ║Pentru a alina durerile ├«n g├ót se face gargar─â cu decoct din coaj─â de salcie. Se fierb 2 linguri de coaj─â de salcie, 30 de minute, ├«n 250 ml ap─â. Dup─â ce s-a r─âcit, se strecoar─â ╚Öi se face gargar─â de 3 ori pe zi, p├ón─â la dispari╚Ťia durerilor.

Ôľ║├Än st─ârilor febrile cauzate de grip─â sau r─âceal─â, ├«n bron╚Öit─â ╚Öi insomnie, se ia c├óte 1 linguri╚Ť─â ras─â de pulbere din coaj─â de salcie, care se poate ╚Ťine sub limb─â, ╚Öi apoi se ├«nghite cu pu╚Ťin─â ap─â. Tratamentul se administreaz─â p├ón─â la dispari╚Ťia simptomelor, dar nu mai mult de 2 s─âpt─âm├óni.

Ôľ║Pulberea din coaj─â de salcie are efect cicatrizant ╚Öi este un antiseptic natural, util ├«n r─âni. ├Äntr-un litru de ap─â se fierb 6 linguri de scoar╚Ť─â de salcie, t─âiat─â c├ót mai m─ârunt. Dup─â 15-20 de minute se stinge focul, se las─â s─â se r─âceasc─â la temperatura camerei ╚Öi se strecoar─â. Se spal─â rana cu acest decoct, dup─â care se pun comprese cu acest remediu pentru o jum─âtate de or─â.

Ôľ║Pentru reducerea febrei ┼či a procesului inflamator, ├«n grip─â, pentru calmarea durerilor ┼či pentru un somn odihnitor, se recomand─â capsulele de salcie (2, de 3 ori pe zi).  

Ôľ║Gemoderivatul din muguri de salcie are ac┼úiune benefic─â ├«n sistemul nervos central.  

Ôľ║Extractul din scoar┼ú─â de salcie este indicat pentru ameliorarea durerilor reumatice ┼či articulare, pentru reducerea febrei ┼či ├«n afec┼úiunile aparatului respirator. Adul┼úii pot lua c├óte 2 ml ├«n pu┼úin─â ap─â, de 2-3 ori pe zi, ├«nainte de mese.

Cite┼čte ┼či: Ginkgo biloba: ce beneficii importante are

Contraindicaţii

Persoanele alergice la acidul acetilsalicilic (aspirin─â) nu trebuie s─â consume salcie alb─â sub nicio form─â de administrare. Nu se recomand─â utilizarea remediilor din salcie femeilor ├«ns─ârcinate ╚Öi celor care al─âpteaz─â ╚Öi nici copiilor sub 4 ani. Prezen╚Ťa taninurilor ├«n scoar╚Ťa de salcie poate induce, ├«n cazuri rare, tulbur─âri gastrointestinale: grea╚Ť─â, diaree.