3 hormoni din natur─â

2 jpg jpeg

N─âprasnicul trateaz─â infertilitatea

B─ârba┼úii ┼či femeile care au probleme de infertilitate din cauze hormonale pot consuma zilnic ceai de n─âprasnic, trei c─âni pe zi, timp de o lun─â ┼či jum─âtate. ├Än cazul sterilit─â┼úii feminine, dar ┼či ├«n amenoree (lipsa menstrua┼úiei) ┼či ├«n frigiditate, este indicat─â cura cu tinctur─â de lemn-dulce: c├óte trei linguri┼úe pe zi, timp de dou─â s─âpt─âm├óni. Tot pentru ├«mbun─ât─â┼úirea fertilit─â┼úii este recomandat ┼či ceaiul de trifoi ro┼ču ┼či de frunze de zmeur, c├óte dou─â c─âni pe zi, timp de trei luni, precum ┼či ceaiul de urzic─â, consumat o dat─â pe zi. Uleiul din semin┼úe de in poate normaliza echilibrul estrogen-progesteron, important ├«n reproducere.

M─ârar pentru tulbur─ârile menstruale

Pentru deregl─ârile de ciclu menstrual, exist─â unele plante care pot regla echilibrul hormonal ┼či care se pot utiliza sub form─â de ceaiuri sau de tincturi. Dintre ceaiuri, cele mai potrivite sunt cele de m─âce┼č, de salvie, de coada ┼čoricelului, de cre┼úi┼čoar─â ┼či de traista ciobanului, consumate de trei ori pe zi, timp de dou─â s─âpt─âm├óni. Av├ónd o ac┼úiune asem─ân─âtoare estrogenului, tinctura de m─ârar poate regla ciclul menstrual, av├ónd rezultate ┼či ├«n combaterea hirsutismului (pilozitate excesiv─â). De asemenea, pulberea de m─ârar este recomandat─â ├«n amenoree, iar tinctura, ├«n dismenoree (menstrua┼úie dureroas─â). ├Än cazul menstrua┼úiilor abundente, se pot consuma ceai de coada-┼čoricelului, ceai de coada-racului ┼či ceai de traista-ciobanului.

Muguri de zmeur, indicaţi în menopauză

├Än urma instal─ârii menopauzei, apare o sc─âdere progresiv─â a secre┼úiei de hormoni feminini, estrogen ┼či progesteron, ceea ce duce la apari┼úia unor simptome fizice ┼či emo┼úionale. ├Än afar─â de starea de oboseal─â, bufeuri, usc─âciune vaginal─â ┼či de iritabilitate, sunt favorizate ┼či afec┼úiuni precum osteoporoza ┼či bolile cardiovasculare. Tratamentul cu fitoestrogeni (estrogeni vegetali) este o alternativ─â pentru terapia de substitu┼úie hormonal─â. Soia, semin┼úele de floarea-soarelui, germenii de lucern─â sunt c├óteva surse de fitoestrogeni, ├«n timp ce mugurii de zmeur, tinctura de coada-┼čoricelului ┼či extractul de cimicifuga racemosa au o ac┼úiune asem─ân─âtoare progesteronului. Cele mai indicate ceaiuri ├«n menopauz─â sunt ceaiul de cre┼úi┼čoar─â, de salvie, de coada-┼čoricelului ┼či de trifoi ro┼ču.