Ce se întâmplă dacă arzi salvie în casă. Ai fi vrut să ştii până acum

Fumigaţiile cu plante medicinale, inclusiv cu salvie, au fost folosite din timpuri străvechi, fiind una dintre cele mai vechi practici de vindecare.

image

Totodată, fumigaţiile cu salvie sunt apreciate şi practicate în diverse ritualuri menite să aducă starea de bine şi să elimine negativismul.

Salvia este una dintre cele mai apreciate plante medicinale. Romanii obişnuiau să spună: „Pentru ce să moară omul când în grădină creşte salvia?“, pentru a face referire la proprietăţile medicinale ale acestei plante aromatice. În Antichitate, salvia era utilizată pentru tratarea problemelor digestive sau a durerilor de stomac. În afara administrării interne, salvia este excelentă pentru fumigaţii. Arderea salviei este practicată din timpuri străvechi, acest obicei având numeroase beneficii.

Pentru fumigaţii se foloseşte mai ales salvia albă (Salvia apiana), pe care amerindienii o utilizau în tratarea problemelor de sănătate uzuale. Totuşi, efecte benefice ar avea toate tipurile de salvie.

Are efect purificator  

Se consideră că prin ardere, salvia albă emană ioni negativi, cu efecte binefăcătoare asupra organismului, potrivit healthline. Salvia este o plantă cu calităţi antimicrobiene, iar arderea ei în locuinţă poate ţine departe bacteriile, virusurile sau ciupercile. Rădăcinile şi tinctura de salvie albă ar ajuta inclusiv în combaterea stafilococului auriu.

Vezi şi: De ce este bine să pui frunze de dafin în frigider. Efectul este uimitor

Elimină energiile negative

Din punct de vedere spiritual, fumigaţiile cu salvie albă sunt utilizate şi pentru eliminarea energiilor negative din casă sau pentru eliberarea de negativism provenit de la alte persoane.

Fumigaţiile pot fi folosite şi atunci când cineva trece printr-o perioadă grea, inclusiv cea de boli sau pentru eliberarea de traume şi experiente negative din trecut.

Ajută la neutralizarea alergenilor

Deși nu este dovedit științific, se crede că arderea salviei eliberează ioni negativi, iar acest lucru ajută la neutralizarea ionilor pozitivi. Printre ionii pozitivi se numără alergeni precum poluarea, praful, mucegaiul şi părul de animale.

Alungă stresul

Prin arderea salviei albe se poate obţine inclusiv o reducere a stresului. Un studiu din 2016 efectuat la Universitatea din Mississippi a arătat că salvia albă (Salvia apiana) este bogată în compuși care activează anumiți receptori din creier. Acești receptori sunt responsabili de inducerea stării de bine, de reducerea stresului și chiar de atenuarea durerii.

Are efect benefic în depresie

Arderea salviei ar avea efecte şi asupra stării psihice. Aduce claritate mentală şi pace interioară, stimulează concentrarea, imaginația și creativitatea. Are efect calmant asupra sistemului nervos este recomandată şi în depresie, oboseală și amețeli.

Un studiu din 2014 a arătat că fumigaţiile cu salvie au avut efect benefic în cazul persoanelor cu anxietate şi depresie.

Vezi şi: Topul plantelor care purifică aerul. E bine să le ai în casă

Te ajută să ai un somn mai bun

Potrivit unor cercetări, fumul de salvie ar conţine compuşi care ar acţiona benefic în insomnie. Pentru fumigaţii în acest scop se poate folosi şi salvia de grădină (Salvia officinalis).

Cum se fac fumigaţiile cu salvie

Mai exact, în acest scop sunt folosite frunzele plantei, care se adună într-un mănunchi şi se leagă cu sfoară. Se pune apoi într-un vas ceramic rezistent şi se dă foc cu o lumânare sau cu un chibrit. În timpul arderii salviei, se deschid geamurile şi uşile, iar salvia trebuie dusă în fiecare cameră. Pentru stingere, se poate folosi nisip sau pământ. Nu se lasă mănunchiul de salvie aprins în locuinţă nesupravegheat, pentru a nu se produce incendii!

Precauţii şi contraindicaţii

Atenţie! Arderea salviei poate crea probleme persoanelor cu boli precum astmul sau alte afecţiuni respiratorii, de aceea fumigaţiile ar trebui evitate de aceşti bolnavi. Totuşi, cei cu probleme respiratorii nu trebuie să inhaleze direct fumul, deşi pot sta într-o cameră în care au fost făcute fumigaţii, după care a fost bine aerisită.