Salvia alungă stările de oboseală

1 2 jpg jpeg

Plantă perenă, salvia creşte în tufe cu înălţimi de maximum 80 de centimetri, are frunze ovale, verzi, acoperite de perişori, iar florile, de cele mai multe ori, au nuanţa violet sau albastru deschis. La mâncare se folosesc doar frunzele aromate, în timp ce pentru prepararea diverselor leacuri de utilizează şi florile, dar şi tulpina.

Ajută la scăderea temperaturii

În general, pentru scăderea febrei, ameliorarea durerilor de cap şi a altor simptome asociate virozelor respiratorii, este indicat să se folosească infuziile cu salvie. Cercetătorii germani şi olandezi au demonstrat că salvia are proprietǎţi antisudorale, datorită conţinutului de acid ursolic. Astfel, infuzia are efect astringent şi antiseptic, reglând nivelul transpiraţiei, în caz de răceală.

În cantităţi mici, poate fi utilizată cu încredere şi la copii. Salvia este recomandată şi în tratarea bronşitei, laringitei, iritaţiilor gâtului, deoarece reduce cantitatea de secreţii nazale, făcând ca expectoraţia să fie mult mai uşoară. Doza maximă pentru adulţi este de 2-3 căni pe zi, iar la copii de 1 cană pe zi.

Leac contra oboselii

Salvia este recomandată în tratarea oboselii cronice şi a asteniei, dar şi în caz de slăbiciune, depresie uşoară sau în tulburări neurovegetative precum atacurile de panică sau palpitaţiile. Mai mult, consumul de tinctură de salvie previne şi tratează bolile sistemului nervos.

Administrată în doze de câte 30 de picături diluate în puţină apă, de 3 ori pe zi, tinctura ajută la prevenirea senilităţii şi îmbunătăţeşte performanţele intelectuale şi capacitatea de memorare. Salvia este un echilibrant hormonal şi nervos (folosit şi în convalescenţă, surmenaj, tulburări psiho-emoţionale ale menopauzei), are efecte antioxidante puternice şi prelungeşte viaţa celulelor nervoase.

Se foloseşte şi pentru uz extern

Folosită extern, salvia are efect antiseptic, cicatrizant şi descongestionant. Se face o infuzie din 1 linguriţă de pulbere la 100 ml apă caldă şi se aplică sub formă de comprese, pe zonele afectate. Soluţia este utilizată şi în tratarea gingivitei, a aftelor, amigdalitei şi a durerilor în gât, sub formă de gargară, de 4-6 ori pe zi. Pentru calmarea herpesului labial se foloseşte remediul pe bază de ulei de salvie, amestecat cu ulei de lavandă, diluat şi aplicat direct pe leziune.

Cum prepari remediile

· Infuzia se pregăteşte dintr-o lingură de pulbere (salvie uscată - frunze, flori, tulpină - şi râşnită) la 1 cană cu apă caldă, care să nu aibă mai mult de 40 de grade. În acest fel, te asiguri că nu se pierd uleiurile volatile (din frunze şi din flori), flavonoidele şi acizii fenolici cu rol antioxidant. În plus, beneficiezi de conţinutul de vitamine (A, B, C) şi de minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc, sodiu). Pentru cazul în care ai nevoie de o soluţie mai concentrată (când este folosită extern), pui 2 linguriţe de pulbere la 1 cană de apă. Laşi la infuzat 10 minute înainte de a folosi.

· Tinctura o prepari din 250 ml de alcool de 90 de grade la 2 linguriţe de salvie mărunţită, într-un vas acoperit. Pui vasul într-un loc întunecos, ferit de umezeală, şi-l laşi 14 zile, agitându-l zilnic. După această perioadă, strecori şi pui în sticluţe mici, închise ermetic.

· Pentru pregătirea uleiului de salvie, umpli o sticlă sau un borcan cu flori şi frunze proaspete de salvie şi torni peste ele ulei de măsline. Laşi la macerat o săptămână. Nu necesită strecurare.

Atenţie!

În doze foarte mari, salvia este toxică şi are efecte halucinogene, din cauza conţinutului de tujon - compus chimic prezent şi în absint. Totuşi, folosită cu precauţie, planta poate fi de ajutor în tratarea multor probleme de sănătate.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie,tel. 0734 410 417

Salvia este o plantă mult utilizată în medicina , dar şi în medicina naturistă modernă, cu multe studii ştiintifice la bază.În scop terapeutic, se folosesc frunzele şi părţile aeriene înflorite. Dar, deşi are o mulţime de întrebuinţări, fiind recomandată în scăderea febrei, reducerea transpiraţiei excesive, reglarea ciclului menstrual, aceasta este contraindicată femeilor însărcinate, deoarece poate determina contracţii uterine. De asemenea, nu se recomandă nici mamelor care alăptează, dat fiind că remediul micşorează cantitatea de lapte, şi nu se administrează persoanelor cu epilepsie.