Topul plantelor care purifică aerul. E bine să le ai în casă

Pentru o casă mai curată și mai  sănătoasă, poți să-ți decorezi camerele cu plante!

Indiferent dacă locuiți la oraș sau la țară, într-o construcție nouă sau o casă veche, în aerul pe care îl respirați există toxine de mediu.

Poluarea aerului din interior poate proveni de la mobilier, covoare, electrocasnice, precum și din particule care intră din exterior. De asemenea, praful poate compromite calitatea aerului din casa ta.

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a limita poluanții, iar una dintre cele mai bune tehnici poate implica plantele de purificare a aerului.

Plantele de interior fac mai mult decât să adauge culoare și atmosferă casei tale. Un studiu NASA din 1989, privind aerul curat, a constatat că plantele absorb toxinele din aer, mai ales în spațiile care au un flux de aer redus. Acest studiu fundamental a stimulat mai multe cercetări pentru a analiza efectele plantelor de curățare a aerului.

NASA recomandă două sau trei ghivece de opt până la 10 inci pentru fiecare 100 de metri pătrați pentru a experimenta beneficii. Plantele pot ajuta la purificarea aerului, contribuind în același timp la îmbunătățirea dispoziției și a nivelurilor de energie, la îmbunătățirea memoriei și la reducerea oboselii.

Iedera englezească (Hedera helix)

Iedera engleză este o plantă cățărătoare veșnic verde care crește ușor în interior. Există diferite tipuri de iedereă care preferă diferite intentități de iluminare, dar indiferent cât de bine iluminată este camera, puteți găsi o iederă engleză care să se adapteze, cu îngrijirea adecvată. Bine de știut este că poate fi toxică atât pentru oameni, cât și pentru animale, așa că trebuie să te speli pe mâini după atingere. Poate duce la dermatită dacă intri în contact cu seva.

Aceste plante pot ajuta la eliminarea toxinelor precum benzenul, monoxidul de carbon, formaldehida, tricloretilena și multe altele.

Planta șarpe, sau limba soacrei (Sansevieria trifasciata)

Sunt plante suculente foarte ușor de întreținut, care pot supraviețui într-o serie de condiții mai grele. Limba soacrei poate rezista la lumină scăzută sau ridicată, la temperaturi reci și fierbinți și este o plantă de apartament grozavă atât pentru începători, cât și pentru veteranii experimentați. Își trage numele de la modelul și forma de creștere, crescând drept sub forma unei limbi/șarpe. Singura grijă pe care trebuie să o ai este să nu suprasaturezi această plantă cu apă.

image

Foto: Shutterstock

Limba soacrei eliberează oxigen pe timp de noapte, lucrând în același timp la filtrarea toxinelor precum formaldehida, xilenul, benzenul, toluenul și tricloretilena.

Crinul păcii (Spathiphyllum „Mauna Loa”)

Crinii de pace sunt relativ ușor de îngrijit și pot crește la o varietate de temperaturi, dar preferă zonele mai întunecate și mai umbrite. Acest lucru îi face perfecți pentru interior. Sunt de obicei folosite ca plante de podea și pot crește până la aproximativ trei sau patru picioare înălțime și au frunze mari, largi și îndrăznețe.

Crinii de pace sunt ușor toxici pentru animalele de companie și oameni, așa că animalele trebuie țiunute la distanță de aceste plante care ajuta la lupta împotriva monoxidului de carbon și formaldehidei.

Planta păianjen (Chlorophytum comosum)

Sunt considerate printre cele mai adaptabile plante de casă și sunt foarte ușor de cultivat. Pot crește cel mai bine la temperaturi mai scăzute și la lumina indirectă a soarelui. Va fi suficient să le uzi ușor de două trei ori pe săptămână. Folosite adesea ca plante suspendate, frunzele lor atârnă în jos pentru a căpăta aspectul unui păianjen.

Aceste plante ajută la eliminarea formaldehidei și a xilenului.

Iedera diavolului (Epipremnum aureum)

Aceste plante pot crește în orice condiții și, tot ce trebuie să faci este să observi când solul este uscat. Atunci trebuie udată planta cu puțină apă. Iedera diavolului poate fi toxică pentru pisici și câini, așa că nu o lăsați la îndemâna lor.

image

Foto: Shutterstock

Aceste plante vă pot ajuta să purificați aerul de formaldehidă, xilen, toluen, benzen, monoxid de carbon și multe altele.

 Arborele dragonului (Dracaena)

Dracaena tolerează foarte bine condițiile de lumină scăzută . Versiunile curcubeu și cu margini violet sau roșii se pot adapta cel mai bine pentru interior. Îngrijirea implică menținerea solului umed, dar nu ud. Nu sunt plante prietenoase cu animalele, pot produce vărsături, salivare și dilate pupilele dacă frunzele ei sunt consumate.  

Toxinele pe care le poate elimina includ formaldehida, xilenul, toluenul, benzenul și tricloretilena.