Planta excelentă pentru memorie

1 salvie jpg jpeg

Utilizată încă de pe vremea romanilor, salvia are numeroase beneficii medicinale dovedite de studiile recente. În afara afară de ameliorările pe care le aduce în problemele digestive, studiile au arătat că poate îmbunătăţi memoria.

Romanii obişnuiau să spună: „Pentru ce să moară omul când în grădină creşte salvia?“, pentru a face referire la proprietăţile medicinale ale acestei plante aromatice. În Antichitate, era folosită pentru tratarea problemelor digestive sau a durerilor de stomac. În scop terapeutic se folosesc frunzele plantei, care au în componenţă, printre altele, ulei volatil, tanin, principii amare, rezine, substanţe estrogene. Compuşii din frunzele salviei au acţiune tonică digestivă, au proprietăţi antiseptice, febrifuge (scad febra), astringente, antisudorifice şi antioxidante.  

Calităţile medicinale ale salviei sunt recunoscute de diverse autorităţi, printre care Agenţia Europeană a Medicamentului, care o recomandă pentru tratamentul problemelor digestive minore, precum şi în transpiraţia excesivă şi contra inflamaţiilor gurii, gâtului şi ale pielii.

Stimulează funcţiile creierului

Unele studii au arătat că substanţele active din salvie susţin funcţiile cerebrale. Un studiu a evidenţiat că extractul de salvie administrat zilnic pacienţilor cu boala Alzheimer a ameliorat capacitatea cognitivă a acestora. Studiul a monitorizat, pe o durată de 4 luni, 49 de persoane cu deficit cognitiv uşor-moderat. S-a constatat că salvia a redus şi agitaţia acestor pacienţi. Alte cercetări au arătat că remediile din salvie au o puternică acţiune antiinflamatoare (protejează creierul de radicalii liberi şi de stresul oxidativ), ajută la menţinerea sănătăţii acestui organ şi pot combate afectarea celulară cerebrală produsă de plăcile de beta amiloid (care apar în boala Alzheimer). În cadrul cercetărilor, remediile cu salvie au fost utilizate în doze variabile (300 mg – 600 mg pe zi, sub formă de capsule, extract, ulei). 

Sub ce formă se consumă

Cum se administrează remediile cu salvie

Infuzie: se prepară dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute şi se beau 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Macerat la rece: se pune 1 lingură de salvie uscată în 250 ml de apă. Se lasă 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se bea pe stomacul gol, de 3 ori pe zi.

Pulbere: se macină planta uscată cu râşniţa electrică. Se ia 1 linguriţă rasă, de 3 ori pe zi. Se ţine sub limbă 10 minute, după care se înghite cu apă.

Tinctură: 30 picături diluate în 150 ml de apă, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Se face o cură de 1 lună, urmată de 1 lună pauză.

Băi de salvie: 250 g de plantă uscată se adaugă în 2 litri de apă clocotită. Se lasă 15 minute la infuzat. Se filtrează, apoi se adaugă în apa de baie. Se pot observa efecte pozitive în caz de transpiraţie excesivă şi reumatism.

Contraindicaţii

În dozele recomandate, salvia nu are efecte nedorite. Totuşi, nu este recomandată femeilor care alăptează, pentru că poate scadea cantitatea de lapte. În general, nu se recomandă un consum mai mare de 15 g de salvie pe zi, pentru că poate duce la apariţia palpitaţiilor, a bufeurilor, a ameţelilor. Totodată, salvia nu este indicată femeilor cu cancer de sân, uterin, ovarian, celor cu endometrioză sau cu fibrom uterin. Remediile pe bază de salvie trebuie folosite cu precauţie de cei care urmează tratament cu anticoagulante (conţine vitamina K), cu benzodiazepine sau cu neuroleptice. 

Citeşte şi: Plante care menţin echilibrul hormonal