Ce calităţi impresionante au leacurile cu hrean. Iată ce poţi trata cu ele!

Picant și ușor iute, hreanul aduce beneficii în cazul multor probleme de sănătate. Printre altele, tratează infecțiile respiratorii și durerile locale, fiind apreciat și pentru proprietățile antimicrobiene.

image

Hreanul este o rădăcinoasă originară din Europa, care se remarcă prin aroma puternică. De regulă, acesta se consumă în cantități mici, însă o singură linguriță (15 g) conține cantități generoase de substanțe nutritive, precum: fosfor, magneziu, potasiu și vitamina C. Hreanul are în compoziție și cantități mici de calciu, fibre și carbohidrați. Ca remediu, acesta se folosește ca extract, uscat sau sub formă de rădăcină proaspătă. Ca aliment, hreanul se consum răzuit, adăugat în sosuri, sau se păstrează în borcan, amestecat cu oţet.

Siropul tratează tusea productivă

Dacă ai răcit, hreanul îți este de folos, deoarece substanțele conţinute stimulează sistemul imunitar. Acesta te ajută să respiri mai bine, tratează durerile apărute la nivelul gâtului și tusea productivă. În aceste situații, se recomandă folosirea siropului, pe care îl prepari astfel: răzuiești 3 lingurițe de hrean, pe care le amesteci cu 3 lingurițe de alcool alimentar de 40 de grade. Lași 10 minute și amesteci compoziția cu 3-6 linguri de miere. Siropul se administrează între mese.

Cataplasmele alină durerile  

Te confrunți cu dureri musculare, articulare sau cu dureri de cap? Aplică hrean pe zona afectată, deoarece acest condiment încălzește, stimulează circulația, reduce inflamația și grăbește vindecarea. Pentru durerile locale, răzuiești un hrean, îl stropești cu puțină apă și îl aplici direct pe zona afectată. Este bine să repeți procedura câteva zile, până când durerea se ameliorează. Pentru dureri de cap, strivești câteva frunze de hrean, adaugi peste ele câteva picături de ulei alimentar și le aplici pe frunte. Hreanul se folosește cu prudență de persoanele care au pielea sensibilă sau alergică.

Vezi şi: Află ce beneficii majore ai dacă mănânci sfeclă roşie!

Tinctura are proprietăți antibacteriene

Studiile au arătat că hreanul are în compoziție o substanță antibacteriană (numită izotiocianat de alil), care acţionează asupra unor bacterii dăunătoare precum  Salmonella, E.coli și Helicobacter Pylori. Se recomandă folosirea tincturii de hrean, pe care o prepari astfel: răzuiești câteva rădăcini de hrean și le pui într-un borcan până când acoperi o treime din recipient. Completezi borcanul cu alcool alimentar de 80 de grade, lași la macerat 8 zile, apoi strecori amestecul printr-un tifon. Se iau 20-40 de picături, de 3 ori pe zi, între mese sau în funcție de recomandările medicului. Durata unei cure este de 10 - 14 zile. Tinctura nu se recomandă copiilor și nici femeilor însărcinate. 

Ceaiul te poate ajuta să slăbești

Hreanul stimulează metabolismul și conține puțin calorii, ceea ce îl face excelent în curele pentru pierderea kilogramelor în plus. Se recomandă fie consumat ca atare (în sosuri, salate și murături), fie sub formă de ceai. Infuzia o prepari dintr-o linguriță de hrean, pe care o pui în 200 ml de apă clocotită. Lași la infuzat 10 minute, strecori și consumi câte 1 cană de 3 ori pe zi. Pentru un gust mai bun, adaugi puțină zeamă de lămâie sau de portocală.

Vezi şi: Top 10 leacuri detoxifiante

Ce contraindicații are

Hreanul nu este indicat copiilor mici, cu vârsta sub 4 ani, și nici persoanelor cu ulcer gastric sau cu alte afecțiuni ale tractului digestiv. De asemenea, nu se recomandă în cantități mari femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Hreanul este adesea confundat cu wasabi, un alt condiment cu gust înțepător. Cele două provin din plante diferite, wasabi având gust pământiu și culoare verde, spre deosebire de hrean, care este iute și alb.