Ce arată bârfitul despre personalitatea ta

image

„Ai auzit că X şi-a înşelat soţia?”, „Ai auzit cât câştigă Y?” – sunt câteva dintre subiectele intens dezbătute de „gura lumii”. Deşi este prezentă din cele mai vechi timpuri, bârfa aproape că a devenit un fenomen în zilele noastre, fiind tot mai prezentă în ziare şi la TV. Tocmai pentru că a devenit o preocupare preferată de tot mai multe persoane, bârfa a făcut în nenumărate rânduri obiectul unor cercetări clinice.

Paradoxal, bârfa are şi efecte benefice, dar şi nocive asupra sănătăţii! Astfel, ea ne ajută să ne descărcăm de emoţiile negative, să scăpăm de stres, dar, în acelaşi timp, poate creşte tensiunea şi favorizează apariţia insomniei. De asemenea, bârfitul este un mod de socializare, dar, în acelaşi timp, poate fi şi o dovadă de lipsă de educaţie. Să clarificăm însă lucrurile!

Aşa-zisele avantaje apar doar în cazul situaţiilor când prin bârfă nu facem decât să ne descărcăm sufletul unui prieten şi atunci când, desigur, se păstrează discreţia, nu şi atunci când prin acest obicei jignim sau calomniem pe cineva.

Poate fi semn al nesiguranţei

Bârfa trădează multe aspecte ale personalităţii. Acest obicei poate arăta nesiguranţa în forţele proprii a unei persoane, o lipsă de stimă şi o raportare a nevoilor ei la ceilalţi decât la ea înşăşi şi poate fi, de asemenea, un semn al invidiei. Bârfitul poate fi şi o modalitate a unei persoane de a atrage atenţia asupra sa sau de a monopoliza discuţiile.

„Uneori bârfa are un scop mărunt şi trist, fiind singurul subiect comun de conversaţie care să anime două persoane care nu au nimic altceva în comun şi le lipseşte disponibilitatea de a aborda subiecte alături de ceilalţi, nu împotriva lor”, menţionează Lena Rusti.

Cu bune şi cu rele

Psihologii spun că, în primul rând, bârfa este un proces de comunicare. „Bârfa oferă un prilej şi subiect de comunicare între oameni. Cu cât subiectele posibile sunt mai restrânse şi relaţiile mai apropiate, cu atât bârfa poate deveni mai prezentă, pentru că rezolvă foarte multe lucruri în acelaşi timp, creează un sentiment de relaţie strânsă, bazată pe încredere şi comunicare”, spune psihologul Lena Rusti. Astfel, între bârfitori se naşte o comuniune, un sentiment de apartenenţă la un grup.

Însă, pe de altă parte, de la comentariile făcute pe seama unei persoane se poate ajunge uşor la neadevăruri şi răutăţi, ştiindu-se faptul că bârfitorii mai au obiceiul să adauge mai câteva picanterii.

Stai departe de bârfă la serviciu!

Locul de muncă este un spaţiu unde bârfele se întreţin frecvent şi aproape că în orice mediu profesional există un „bârfitor-şef”. Se califică în această funcţie cei care vor să fie mereu în centrul atenţiei însă, pentru că nu au o calitate care să îi recomande pentru asta, mizează pe comentariile răutăcioase făcute la adresa colegilor. Bârfitorii de la serviciu sunt cei care prin acest obicei întreţin o atmosferă toxică, plină de animozităţi şi de intrigi. Fereşte-te să intri în cercul celor care întreţin bârfele la locul de muncă, pentru că, în final, tot ei vor avea de suferit. Potrivit unui sondaj american, cei mai neplăcuţi colegi sunt bârfitorii. În cele din urmă, cei care bârfesc vor fi marginalizaţi de colegi.

Obicei comun ambelor sexe

Se ştie că femeile sunt experte în „arta” bârfitului. Acest lucru are rădăcini străvechi, crede antropologul Helen Fisher, de la Universitatea „Rutgers” din SUA. Astfel, în trecut, bărbaţii mergeau la vânătoare singuri, iar femeile aveau nevoie de socializare şi de schimb de informaţii pentru a-şi creşte copiii, de exemplu. Lucrurile s-au schimbat însă, iar în prezent, bărbaţii se pare că şi-au luat revanşa: ei bârfesc chiar mai mult cu 24 de minute zilnic, potrivit unui sondaj britanic. În timp ce subiectele preferate ale femeilor sunt celelalte femei, greutatea partenerului şi viaţa sexuală, cele ale băraţilor se referă la amintirile cu beţiile prietenilor şi colegele de serviciu.

Şi dacă tu eşti ţinta bârfelor?

Inevitabil, oricare dintre noi poate deveni ţinta bârfelor celor din jur? Ce să faci în această situaţie? În primul rând, acceptă realitatea că nu putem fi niciodată pe placul tuturor, astfel că se va găsi mereu cineva care să aibă ceva de spus la adresa noastră. Nu te justifica în faţa bârfitorilor, pentru că nu faci altceva decât să le dai apă la moară, nici măcar atunci când este vorba de răutăţi sau despre neadevăruri.