Superstiţii de Anul Nou. Ce poţi face pentru a avea noroc tot anul

1 shutterstock 1197142729 jpg jpeg

Cumpăna dintre ani este moment de petrecere şi voie bună, iar de Revelion foarte multe persoane acordă atenţie şi unor superstiţii mai vechi sau mai noi prin care pot atrage norocul la bani sau în dragoste.

La miezul nopţii este bine să fie deschise larg uşile şi ferestrele, pentru ca vechiul an să iasă şi să intre noul an, cu fericire, sănătate şi noroc.

Se spune că în ultima zi din anul vechi şi în prima zi din cel nou nu este bine să facem cheltuieli ori să aruncăm ceva din casă, nici chiar gunoiul, pentru că, odată cu el, dăm afară şi norocul. În prima zi din an nu este bine nici să fie oferite daruri, pentru că ar fi un semn al sărăciei pentru anul care abia începe.

De asemenea, nu trebuie să avem niciun fel de datorie când începe noul an. Dacă treci în noul an cu datorii, superstiţia spune că acestea se vor înmulţi.

După miezul nopţii, prima persoană care intră în casă trebuie să fie un bărbat înalt şi brunet; se spune că bărbaţii blonzi sau roşcaţi şi femeile aduc ghinion. Dacă mergi în vizită este bine să duci gazdelor vâsc, sare şi pâine, pentru a le aduce noroc în anul care vine.

În unele zone, femeile coc o pâine în care ascund bani, iar cel care găseşte monedele va avea noroc de bani tot anul.

Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semne ale unui an sărac, deci ai grijă ca acestea să fie pline.

Superstiţii legate de iubire

Un obicei cunoscut pentru a avea noroc în dragoste este sărutul sub vâsc cu persoana iubită. Se consideră că refuzarea unui sărut sub vâsc aduce ghinion. Este bine să se atârne o crenguţă de vâsc şi deasupra uşii principale din casă.

De asemenea, Anul Nou este bine să te găsească îmbrăcat în haine roşii, pentru a avea noroc în dragoste.

Pentru a-şi afla ursitul de Anul Nou, fetele nemăritate trebuie să pună într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr şi un ban. Astfel, îl pot visa pe cel cu care se vor căsători. În cazul fetelor care vor să se mărite, este bine ca prima persoană pe care o văd să fie bărbat.

Potrivit altei superstiţii, persoana pe care o ţii de mână la trecerea dintre ani va avea un rol important pentru tine, în anul ce vine. Dacă ţii în braţe pe cineva drag vei avea noroc în dragoste, iar dacă ţii bani în mână vei avea noroc la bani.

Tot pentru dragoste şi prosperitate se spune că este bine să dansezi la miezul nopţii în aer liber sau în jurul unui copac.