Când se spune că un bărbat are complexul Don Juan? Semnele care dau de gol un afemeiat

1 shutterstock 369101672 jpg jpeg

Sunt mulţi bărbaţi care caută doar plăceri carnale. Ai auzit vreodată pe cineva spunând că „el este un adevărat Don Juan” sau „ei bine, nu sunt un Don Juan profesionist!”? Evident, este o referinţă punctuală la un personaj afemeiat pe nume Don Juan din piesele lui Lord Byron. Acest personaj fictiv este cineva pe care generaţia actuală l-ar eticheta drept „jucător”. Don Juan descrie un comportament sexual compulsiv numit „hipersexualitate”.

Don este un personaj notoriu într-o poveste spaniolă. Don Juan însuşi reprezintă operele epice ale lordului Byron. Conform lui Byron, Don Juan nu este un afemeiat, ci cineva care este uşor sedus de femei. Don Juan este un bărbat pofticios, este întotdeauna iubit şi atras cu uşurinţă de femei. Potrivit poveştii, el este iubitul dedicat lui Haidee şi Leila. În poveste, el se angajează într-o aventură cu Julie, prietena mamei sale. Mai târziu, când aventura lor este expusă, mama lui Don îl trimite într-o aventură pentru a obţine unele valori morale şi pentru a căuta claritate în viaţă. Voia ca fiul ei să vadă că viaţa are mult mai multe de oferit.

În timpul aventurii sale, Don Juan a întâlnit şi a întreţinut relaţii cu nenumărate femei. Este atât de fermecător încât nici nu trebuie să muncească pentru a seduce o femeie. Femeile din jurul lui încearcă să facă tot posibilul să-l facă să se îndrăgostească de ele. Termenul „Don Juanism” este creat pornind de la acest bărbat fermecător.

Hipersexualitatea şi complexul Don Juan 

Potrivit psihologul Laura-Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), hipersexualitatea este o constrângere copleşitoare de a face sex sau de a te bucura de erotism. Hipersexualitatea este ca o senzaţie de poftă pentru corpul tău. “Pentru a o exprima în termeni simpli, gândiţi-vă că aţi fi în mijlocul unui deşert şi nu aveţi de unde să faceţi rost de apă. Veţi începe să vă deshidrataţi odată cu trecerea timpului. După câteva ore, veţi simţi că aţi face absolut orice pentru a bea puţină apă. În acelaşi context, o persoană care este diagnosticată cu hipersexualitate face orice pentru o partidă de sex, adică tânjeşte după sex. Persoana respectivă depăşeşte orice limite pentru sex şi plăcerea sexuală. Ce declanşează hipersexualitatea? Pentru a răspunde la această întrebare, e bine să înţelegem încă un termen numit tulburare bipolară. Ambele condiţii sunt mari şi complexe. Prin urmare, să ne concentrăm doar asupra definiţiei deocamdată. Tulburarea bipolară este o tulburare serioasă de personalitate, la fel ca orice alte afecţiuni medicale. În tulburarea bipolară, un pacient experimentează maxime majore şi minime majore. La fel ca medicamentele care te fac să te simţi „mai bine, mai relaxat”, pacienţii bipolari experimentează „maxime” şi „minime” majore în viaţa lor de zi cu zi”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citeşte şi: Cum sa il exciti fara sa ii spui un cuvant - Incearca aceste tehnici geniale

Ce este complexul Don Juan?

Complexul Don Juan, cunoscut şi sub numele de „Don Juanism“, este o tulburare care se referă la dorinţa unui bărbat de a căuta permanent noi parteneri sexuali. Un bărbat activ sexual care se gândeşte în mod constant la modalităţi de a fi intim cu femeile, cu singurul scop de a avea contact fizic sexual şi de a se angaja într-o relaţie „fără angajamente şi responsabilităţi”, prezintă ceea ce specialiştii numesc „complexul Don Juan“. Poate fi considerat în mod corespunzător ca o dependenţă sexuală. Dar acesta ar fi un termen general care include şi femeile cu aceeaşi afecţiune.

“Don Juanismul nu este o tulburare genetică sau o caracteristică moştenită de la părinţi. Mai degrabă acest lucru se dezvoltă cu timpul. De exemplu, poate începe să se manifeste în momentul în care cineva se simte bine cu partenerul sexual, dar îşi dă seama că vrea ceva mai mult şi diferit. Această afecţiune este potenţial dăunătoare pentru un bărbat. Motivul este că, dacă cineva suferă de complexul Don Juan, tânjeşte în permanenţă după sex şi caută noi partenere cu care să facă sex. Având în vedere faptul că bărbatul poate trece peste orice limite pentru a face sex, este obligat să facă alegeri care pot avea efecte catastrofale în viaţa sa. Suferind de complexul Don Juan, el caută şi găseşte întotdeauna o altă parteneră pentru noi experienţe sexuale şi distruge orice şansă de a avea o relaţie decentă, stabilă, bazată pe iubire, cu orice femeie. Don Juanismul arată, de asemenea, un semn de instabilitate. Aceasta înseamnă că un bărbat care posedă astfel de caracteristici nu va putea aprecia o relaţie angajată şi monogamă cu o femeie. În cazul său, dorinţa sexuală depăşeşte posibilitatea intimităţii şi a iubirii”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Semne de Don Juanism

- Nu a avut niciodată relaţii lungi şi serioase;

- Nu se poate abţine să se tot uită în stânga şi în dreapta,  transmiţănd dorinţă şi provocare femeilor din jur;

- Are carismă - ştie exact ce vrei să facă sau să-ţi spună pentru a te cuceri;

- Evită discuţiile despre relaţie;

- Este greu de găsit, el este de obicei cel care te sună atunci când vrea el să vă vedeţi;

- Are multe „amice” în agenda telefonică şi/sau pe reţele de socializare, cu care vorbeşte destul de ”drăgăstos”

- Grăbeşte lucrurile - un Don Juan iubeşte provocarea, dar nu are nici un fel de scrupule să te preseze subtil să i te oferi dacă nu ajungi în patul său o vreme mai lungă, deoarece acesta este de fapt scopul lui;

- Nu este cu adevărat interesat de tine - preferă conversaţiile de suprafaţă, amuzante sau legate de subiecte generale, nu este interesat de ideile, emoţiile, nevoile şi visurile tale. Deşi pare că te ascultă foarte atent, este cu mintea într-un cu totul alt loc şi doar te aprobă drăguţ.

- Prietenii săi (dacă apuci să-i cunoşti) nu te văd ca pe o posibilă nouă membră în grup - te tratează ca pe „fata cea nouă”, deoarece se aşteaptă să nu te vadă de prea multe ori cu el.