VIDEO: Stresul, contagios, ca şi răceala

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă au rugat un grup de voluntari să susţină un discurs în public sau să rezolve în minte o problemă, în timp ce erau priviţi de alte persoane, potrivit studiului, citat de Mediafax.

Stresul se transmite prin miros

Apoi cercetătorii au măsurat nivelurile de cortizol (hormon al stresului) şi au analizat o enzimă salivară, asociată cu stresul, atât în cazul voluntarilor participanţi la experiment, cât şi în cazul observatorilor.

Ei au descoperit că reacţia la stres a observatorilor era proporţională cu aceea a voluntarilor şi nu era influenţată de sex.

Stresul se poate transmite prin intermediul mai multor factori, precum tonul vocii, expresiile faciale, poziţia corpului şi chiar mirosul persoanei stresate, a constat echipa de psihologi.

Nu te teme să-ţi laşi gândurile ,,libere"

Ca să scapi de stres, ia-ţi zilnic moment de respiro. Stai în fotoliu sau în pat şi închide ochii. Apoi respiră profund şi observă ce se întâmplă la nivelul gândurilor. Imaginează-ţi că eşti în concediu, într-un loc care îţi face plăcere.

Este foarte important ca în acest timp să laşi orice gând să-ţi treacă prin cap, să nu-l analizezi, dacă este bun sau rău.

Relaxare prin respiraţie

O altă tehnică de abordare a stresului este prin respiraţie. Încearcă să simţi cum aerul intră şi iese din plămâni. Nu-ţi imagina nimic, doar inspiră şi expiră lung.

Nu te gândi la absolut nimic şi încearcă, dacă în aceste momente te copleşesc anumite gânduri, să nu te laşi înfluenţat de ele. Pur şi simplu goleşte-ţi mintea.

Relaxează-ţi muşchii

Este un exerciţiu foarte simplu, pe care-l poţi practica chiar şi la birou. Timp de zece minute, închizi ochii şi începi să-ţi încordezi muşhii, mai ales cei de la mâini şi de la picioare. În tot acest răstimp, este foarte important să respiri adânc.