VIDEO: Când stresul poate fi benefic pentru organism

1 2 jpg jpeg

Oamenii au tendinţa să se gândească la stres doar ca la un lucru rău, dar nu este chiar aşa, spune Daniela Kaufer, de la Universitatea Berkeley, din California, SUA. O doză de stres de moment chiar face bine, potrivit oamenilor de ştiinţă americani.

Te ajută să ieşi din situaţiile dificile

Aceştia au făcut un studiu pe şobolani, în urma căruia au constatat că stresul de moment le-a îmbunătăţit activitatea creierului. Cercetătorii au spus că în situaţiile de succes, stresul te ajută să-ţi păstrezi creierul în alertă, iar oamenii ajung mai repede la performanţă când sunt în această stare.

Totodată, stresul creşte nivelul de adrenalină din organism, hormon care ajută corpul să iasă din situaţii-limită. Când eşti presat de timp, găseşti imediat soluţia potrivită.

Face bine la imunitate

Şi cercetătorii de la Universitatea Standford au descoperit că stresul poate aduce beneficii pentru sistemul imunitar, atunci când activează sistemul de fugă.

Profesorul Firdaus Dhabhar, coordonatorul studiului, a explicat care este legătura dintre stres şi imunitate printr-un exemplu: sistemul imunitar nu poate şti că o persoană urmează să sufere o intervenţie chirurgicală. Dar creierul ştie şi eliberează hormoni de stres, pregătind sistemul imunitar pentru a gestiona provocările. Astfel, acea persoană este ajutată să se vindece mai uşor după o operaţie.

Profesorul american specializat în genetică, biologie şi imunologie, citat în jurnalul medical al Universităţii Stanford, a spus că stresul acut durează între câteva minute şi câteva ore. Poate fi vorba şi de graba să ajungi la timp la serviciu.

Stresul cronic, periculos

Profesorul Dhabhar a explicat, de asemenea, că stresul cronic este cel care face rău organismului. Acest tip de stres durează între câteva săptămâni, luni, până la câţiva ani. Un exemplu de persoană supusă la un astfel de stres sunt femeile care îndură o relaţie abuzivă.

Stresul cronic a fost asociat cu apariţia unor afecţiuni ale inimii, unele tipuri de cancer, alergii, psoriazis, depresie sau îmbătrânire prematură.