Stresul ne îmbolnăveşte de PSORIAZIS
Vestea bună este că boala poate fi ţinută sub control.
Cum apare această afecţiune?
„Avem cu toţii această genă în organism. Important e să încercăm să nu o declanşăm”, ne-a explicat prof. dr. Călin Giurcăneanu, medic dermatolog la spitalul Elias. “Dacă gena se întâlneşte cu factorii favorizanţi atunci se va declanşa un puseu al bolii”, spune specialistul care mai adaugă că factorii „vinovaţi” sunt: stresul neuropsihic, infecţiile virale sau bacteriene, anumite medicamente, fumatul.
Cum se manifestă psoriazisul?
Plăcile de psoriazis sunt porţiuni de piele îngroşată, roşie, inflamată, foarte bine delimitate, acoperite cu scuame alb-argintii. Ele pot fi dureroase şi pot apărea în orice regiune a corpului. „Cele mai afectate regiuni sunt coatele şi genunchii, palma şi talpa, zona lombară, scalpul, ombilicul, mucoasele, axilele, organele genitale şi unghiile”, a explicat specialistul.
Când poate apărea?
Psoriazisul poate fi prezent de la orice vârstă, însă cel mai adesea debutul survine între 15-20 de ani, însă poate apărea şi la 55–60 de ani.
Care sunt complicaţiile acestei afecţiuni?
Pacienţii pot suferi complicaţii. “Cei care prezintă un risc crescut sunt pacienţii care suferă de hipertensiune, obezitate, pacienţii care fumează sau cei care suferă de diabet”, a explicat dr. Călin Giurcăneanu
Cum se tratează?
Primul pas îl constituie vindecarea erupţiilor. Aceasta se face fie prin terapie locală, utilizată în general în cazul formelor uşoare de psoriazis, când aria de leziuni nu este foarte extinsă, fie prin fototerapie, cu ajutorul razelor ultraviolete. Această terapie este utilizată la pacienţii cu forme moderate şi severe.
„Dacă aceste două terapii nu dau rezultate, se apeleză la o nouă metodă de tratament cu ajutorul agenţilor terapeutici biologici, care se administrează oral sau se injectează. „Acest tip de tratament se poate efectua gratuit la noi în ţară, dacă celelalte terapii nu funcţionează, pacientul nu are tuberculoză şi alte afecţiuni cu risc.
Includerea în program necesită o evaluare detaliată efectuată de către medicul dermatolog, care va stabili indicaţia pentru o astfel de terapie, ce se adresează formelor severe de psoriazis sau neresponsive la tratamentele clasice”, ne-a mai spus dr. Giurcăneanu