Stresul ne ├«mboln─âve┼čte de PSORIAZIS

1 2 jpg jpeg

Vestea bună este că boala poate fi ţinută sub control.

Cum apare această afecţiune?

ÔÇ×Avem cu to┼úii aceast─â gen─â ├«n organism. Important e s─â ├«ncerc─âm s─â nu o declan┼č─âmÔÇŁ, ne-a explicat prof. dr. C─âlin Giurc─âneanu, medic dermatolog la spitalul Elias. ÔÇťDac─â gena se ├«nt├ólne┼čte cu factorii favorizan┼úi atunci se va declan┼ča un puseu al boliiÔÇŁ, spune specialistul care mai adaug─â c─â factorii ÔÇ×vinova┼úiÔÇŁ sunt: stresul neuropsihic, infec┼úiile virale sau bacteriene, anumite medicamente, fumatul.

Cum se manifest─â psoriazisul?

Pl─âcile de psoriazis sunt por┼úiuni de piele ├«ngro┼čat─â, ro┼čie, inflamat─â, foarte bine delimitate, acoperite cu scuame alb-argintii. Ele pot fi dureroase ┼či pot ap─ârea ├«n orice regiune a corpului. ÔÇ×Cele mai afectate regiuni sunt coatele ┼či genunchii, palma ┼či talpa, zona lombar─â, scalpul, ombilicul, mucoasele, axilele, organele genitale ┼či unghiileÔÇŁ, a explicat specialistul.

Când poate apărea?

Psoriazisul poate fi prezent de la orice v├órst─â, ├«ns─â cel mai adesea debutul survine ├«ntre 15-20 de ani, ├«ns─â poate ap─ârea ┼či la 55ÔÇô60 de ani.

Care sunt complicaţiile acestei afecţiuni?

Pacien┼úii pot suferi complica┼úii. ÔÇťCei care prezint─â un risc crescut sunt pacien┼úii care sufer─â de hipertensiune, obezitate, pacien┼úii care fumeaz─â sau cei care sufer─â de diabetÔÇŁ, a explicat dr. C─âlin Giurc─âneanu

Cum se trateaz─â?

Primul pas ├«l constituie vindecarea erup┼úiilor. Aceasta se face fie prin terapie local─â, utilizat─â ├«n general ├«n cazul formelor u┼čoare de psoriazis, c├ónd aria de leziuni nu este foarte extins─â, fie prin fototerapie, cu ajutorul razelor ultraviolete. Aceast─â terapie este utilizat─â la pacien┼úii cu forme moderate ┼či severe.

ÔÇ×Dac─â aceste dou─â terapii nu dau rezultate, se apelez─â la o nou─â metod─â de tratament cu ajutorul agen┼úilor terapeutici biologici, care se administreaz─â oral sau se injecteaz─â. ÔÇ×Acest tip de tratament se poate efectua gratuit la noi ├«n ┼úar─â, dac─â celelalte terapii nu func┼úioneaz─â, pacientul nu are tuberculoz─â ┼či alte afec┼úiuni cu risc.

Includerea ├«n program necesit─â o evaluare detaliat─â efectuat─â de c─âtre medicul dermatolog, care va stabili indica┼úia pentru o astfel de terapie, ce se adreseaz─â formelor severe de psoriazis sau neresponsive la tratamentele clasiceÔÇŁ, ne-a mai spus dr. Giurc─âneanu