Îmbrăţişările alungă stresul

2 jpg jpeg

S-a studiat problema îmbrăţişărilor, nu este o idee scornită de îndrăgostiţi, şi s-a ajuns la concluzia că gestul are un efect maxim, dacă persoana pe care o îmbrăţişezi este de încredere.

Hormonul „prieteniei“ te scapă de tensiune

Formează-ţi un obicei în a-i îmbrăţişa pe cei dragi şi vei scăpa de griji şi probleme. Oamenii de ştiinţă au confirmat că nu doar cei care sunt îmbrăţişaţi se simt mai bine emoţional.

Atunci când strângi în braţe pe cineva drag, hormonul oxitocină se eliberează în sânge şi te ajută să te eliberezi de stres. În acelaşi timp, tensiunea arterială scade, iar activitatea cerebrală este reconectată la prezent.

Oxitocina este un hormon produs de glanda pituitară, o glandă mică endocrină, care are puterea de a „lega“ prietenii.

Se spune despre oxitocină, că este hormonul responsabil cu socializarea între oameni şi cu aproprierea dintre aceştia, fie că vorbim de prieteni, de partenerii unui cuplu sau de membrii unei familii.

Îmbrăţişările formale au efecte… adverse

Specialiştii germani atenţionează că strângerile în braţe pot avea şi efecte adverse.

Chiar dacă beneficiile pentru sănătate ale îmbrăţişărilor sunt dovedite clinic, tot oamenii de ştiinţă explică de ce aceste simple gesturi de tandreţe pot avea şi efecte exact opuse.

Creşte nivelul de stres şi tensiunea arterială atunci când îmbrăţişările sunt formale. O strângere în braţe „politicoasă“ stimulează eliberarea hormonului cortizol, cunoscut şi ca hormonul care aduce stresul.

Când îmbrăţişarea nu este oferită de cineva de încredere, gestul poate să streseze şi mai tare, pentru că se depăşeşte distanţa normală de apropiere, impusă de cel îmbrăţişat.

Concluzii: Îmbrăţişările sunt bune pentru sănătate. Nu există o anumită durată de „tratament“ sau o metodă acceptată de experţi. Sunt considerate benefice pentru sănătatea inimii şi a creierului toate îmbrăţişările din… suflet.