Din ce motive e indicat să nu te enervezi

1 2 jpg jpeg

Pe termen scurt şi lung, dacă te mânii des, te poţi confrunta cu probleme de sănătate diverse precum durerile de cap, insomnia, dureri abdominale, depresie sau anxietate.

Ce mecanism al furiei îţi afectează inima?

Atunci când te superi şi izbucneşti, nivelul de cortizol, cunoscut ca hormon al stresului, şi cel de adrenalină cresc foarte mult. Din aceste cauze se ajunge la o accelerare a activităţii cardiace.

Dacă se întâmplă des acest lucru şi dacă starea de enervare şi agitaţie se prelungeşte mai mult timp, inima are de suferit şi, pe termen lung, se poate ajunge la declanşarea unor boli cardiovasculare.

Rişti şi boli respiratorii

Indiferent că fumezi sau nu, crizele de furie îţi obosesc plămânii şi cresc riscul de apariţie a unor boli respiratorii.

Cercetătorii americani au verificat veridicitatea acestei teorii şi au ajuns la concluzia că mania conduce la creşterea nivelelor de cortizol şi adrenalină, hormoni ai stresului. Din aceste motive se poate ajunge la o inflamare a căilor aeriene.

Îţi slăbeşti imunitatea

Răcelile frecvente, de care scapi greu, şi infecţiile recurente au drept cauză o scădere a imunităţii la baza căreia se pot afla episoadele repetate de furie.

La persoanele sănătoase, e de ajuns să se enerveze o singură dată ca nivelul de imunoglobulină din sânge, celule care protejează corpul de infecţii, să scadă pe o perioadă de 6 ore.

Ponturi să controlezi furia

- Aplică tehnici de relaxare şi încearcă să te detaşezi de ceea ce te-a enervat.

- Aleargă, plimbă-te sau practică un sport.

- În timpul liber, găseşte-ţi o pasiune care să te ajută să te destresezi, să te odihneşti şi să-ţi regăseşti echilibrul emoţional.