Cum să scapi de vina excesivă
1. Analizează situaţia
Dacă o prietenă bună, cu care ai ţinut legătura doar la telefon în ultimii ani te invită la ea la nuntă şi nu poţi să mergi, nu trebuie să te simţi vinovată.
Trebuie să îi explici prietenei tale, cu argumente, de ce nu poţi merge şi că îţi vei lua revanşa cât mai repede posibil. Astfel, persoana respectivă va şti că o apreciezi.
2. Ascultă şi cealată parte
Uneori poţi să simţi că eşti manipulat de o anumită persoană din anturaj şi de aceea ţi se poate întâmpla să eviţi să te întâleşti cu ea sau să îi răspunzi la telefon. Este bine să vorbeşti cu persoana respectivă, să asculţi ceea ce îţi spune şi să găsiţi împreună o soluţie.
3.Uneori este bine să laşi de la tine
De exemplu, când mama ta îţi cere ceva imposibil de realizat şi ştii că dacă o vei refuza îi vei produce suferinţă cea mai bună atitudine este să nu o contrazici şi să îi spui că vei face totul ca să realizezi acest lucru, în limita posibilului. Astfel, nici nu vei avea parte de un sentiment de vină.
4. O atitudine relaxantă
În momentul în care te cuprind sentimente de vină, indiferent care ar fi motivul acestora, nu înfige şi mai tare cuţitul în rană. Cel mai bine este să iei o pauză, moment în care să te relaxezi şi să analizezi situaţia.
Trebuie să te pui şi în pielea persoanei faţă de care te simţi vinovată, ca să iei o decizie obiectivă. De asemenea, este indicat să ai mereu o soluţie de rezervă.