Cum poţi să combaţi stresul de la locul de muncă
Studiul realizat în octombrie 2014 la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 3381 de respondenţi din mediul urban, arată că 85% dintre cei afectaţi de stres la locul de muncă resimt ca efect surmenajul şi oboseala îndelungată, 71% iritabilitate şi 68% susţin că au probleme cu somnul.
De asemenea 4 din 10 respondenţi au semnalat probleme de greutate, migrene, dureri articulare şi o predispoziţie mare la răceli, ca urmare a imunităţii slăbite.
În topul principalilor factori generatori de stres la locul de muncă se află interacţiunea cu persoanele dificile - 85% dintre respondenţi, presiunea prea mare a responsabilităţilor - 82%, imprevizibilitatea şi presiunea de a găsi soluţii rapide – 78,58%, şi lucrul cu deadline-uri numeroase şi scurte – 75,13%.
Cafeaua se află în topul măsurilor pe care le iau angajaţii români pentru a-şi creşte nivelul de energie, 56,15% dintre respondenţi susţin că beau cafea pentru a se energiza, 9% iau suplimente alimentare şi aproximativ 4% consumă băuturi energizante.
Ce este stresul
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, a spus în cadrul seminarului cu tema: “Impactul stresului şi oboselii asupra sănătăţii”, eveniment din seria Maratonului de Sănătate, că stresul este răspunsul pe care-l generează psihicul uman în exerciţiul de mobilizare şi adaptare a organismului la anumiţi stimuli externi.
Există întotdeauna stresul „sezonier”, al trecerii la un nou anotimp: alte temperaturi, presiune atmosferică, luminozitate diferită, alimentaţie.
Există stresul cotidian, de care nimeni nu scapă; depinde doar de noi să ştim cum să reducem la minim efectele negative ale stresului asupra corpului nostru fizic, psihic, emoţional.
Cum se manifestă stresul?
Stresul se manifestă ca o stare de oboseală fizică şi psihică, scăderea energiei vitale, tulburări de memorare, de concentrare, ameţeală, somnolenţă diurnă, tulburări de somn nocturn, irascibilitate, variaţii ale apetitului etc.
Când stresul este prelungit, în corpul nostru apar efecte pe sistemul cardio-vascular, efecte metabolice, efecte la nivelul sistemului nervos, efecte la nivelul sistemului digestiv şi hepato-biliar.
Recomandări pentru limitarea efectelor stresului asupra sănătăţii
Este foarte util să învăţăm să utilizăm tehnici şi produse naturale pentru a ne menţine echilibrul fizic, psihic, emoţional, o stare bună a imunităţii, să fim energici, tonici şi bine-dispuşi. Avem la îndemână:
- terapii cu suplimente (important este să alegem suplimente naturale, de calitate
şi în concentraţii optime)
- alimente specifice primăverii
- hidratare cu apă, sucuri naturale, ceaiuri
- alte tehnici: respiraţie, meditaţie, reflexoterapie, reflexoterapie polarizată
Recomandări
Efectuaţi controalele de rutină şi discutaţi cu medicul de familie despre problemele dumneavoastră de sănătate. Identificaţi cauza stresului şi acţionaţi asupra acesteia pentru a limita dimensiunea consecinţelor acestuia. Optaţi pentru suplimente alimentare naturale de calitate, adaptate nevoilor dumneavoastră..