Cum ne ├«mboln─âve┼čte stresul

1 2 jpg jpeg

Sl─âbe┼čte imunitatea

Cortizolul, hormonul produs ├«n condi┼úii de stres, poate favoriza o sl─âbire a sistemului imunitar, implicit determin─â o sensibilitate mai mare ├«n fa┼úa infec┼úiilor, a bolilor autoimune, dar ┼či a unor tipuri de cancer.

Există mai multe mecanisme prin care stările tensionate prelungite dăunează imunităţii. Unul dintre ele este inhibarea citokinelor, molecule proteice care ajută la cooperarea celuelor sistemului imunitar.

Stresul ├«ncetine┼čte ┼či r─âspunsul antiinflamator al organismului ├«mpotriva factorilor care produc ├«mboln─âvire.

Favorizează apariţia problemelor cardiovasculare

În condiţii de stres cronic, inima este nevoită să lucreze mai mult, pe termen lung, ceea ce duce la apariţia unor probleme cardiace. Stresul acut cauzat de o emoţie foarte puternică poate cauza un infarct în câteva minute sau ore.

┼×ocul se manifest─â, pe plan fizic, prin: b─ât─âi mai rapide ale inimii, prin ├«ngustarea arterelor, diminuarea volumului sangvin ┼či prin tendin┼úa s├óngelui de a se coagula mai repede. Aceste modific─âri duc la apari┼úia unor tulbur─âri cardiace. De asemenea, stresul cronic poate ├«ntre┼úine factorii de risc cardiovascular: hipertensiunea, colesterolul ┼či excesul de greutate.

Perturb─â digestia

Nu este ├«nt├ómpl─âtor c─â unele persoane se confrunt─â cu tulbur─âri digestive ├«n perioade ├«n care trec prin momente mai tensionante. Este demonstrat c─â stresul influen┼úeaz─â negativ mi┼čc─ârile intestinale.

Manifestările sunt diferite de la caz la caz, cele mai frecvente tulburări fiind: durerile de stomac, refluxul gastric, îngreunarea digestiei, balonare, diaree, constipaţie. De asemenea, stresul joacă un rol important în apariţia arsurilor gastrice.

Asociat cu unele boli de piele

Unele boli de piele pot fi declan┼čate sau agravate de stres. Leg─âtura se explic─â prin faptul c─â pielea ┼či sistemul nervos central provin din acela┼či ┼úesut celular, ectodermul, stratul exterior al embrionului. De aceea, st─âri precum stresul, oboseala ┼či tulbur─ârile emo┼úionale ajung s─â se ÔÇ×citeasc─âÔÇŁ ┼či pe piele. Astfel, la nivel cutanat se produc reac┼úii antiinflamatoare manifestate prin eczem─â sau ro┼čea┼ú─â.

De asemenea, hormonii stresului duc ┼či la vasoconstric┼úia vaselor, prin urmare, la nivelul pielii ajung mai pu┼úine substan┼úe nutritive, ceea ce explic─â paloarea pielii. ├Än perioadele stresante apar sau se agraveaz─â acneea, cuperoza, vitiligo, dermatita seboreic─â ┼či cea atopic─â, psoriazisul, lupusul.

Atenţie!

Stresul poate agrava astmul bron┼čic ┼či boala Alzheimer, potrivit studiilor.

Duce la dureri de spate sau de umeri

Tonusul muscular este, de asemenea, influen┼úat de stres. Aceast─â leg─âtur─â este pus─â (tot) pe seama hormonilor stresului, care intensific─â activitatea mu┼čchilor, ceea ce determin─â tensiuni musculare, care scad fluxul de s├ónge spre ┼úesuturi. Mu┼čchii ├«ncorda┼úi duc la apari┼úia durerilor de spate, de g├ót sau de umeri.

Produce insomnii

Somnul ┼či depresia sunt str├óns legate. Expunerea la st─âri tensionante duce la perturbarea ciclurilor somn-veghe, iar lipsa somnului este, ├«n sine, o cauz─â a stresului, cre├óndu-se un cerc vicios. Stresul activeaz─â sistemul nervos simpatic (cel care, printre altele, mobilizeaz─â organismul pentru a r─âspunde solicit─ârilor din mediu) ┼či axa hipotalamus-hipofiz─â-glande suprarenale (acestea din urm─â secret─â cortizolul). Prin eliberarea hormonilor stresului se creeaz─â o stare de hipervigilen┼ú─â, incompatibil─â cu somnul.

Induce probleme de s─ân─âtate mintal─â

Stresul pe perioade lungi poate determina schimb─âri la nivelul creierului. Acest lucru favorizeaz─â apari┼úia unor probleme precum anxietatea, atacurile de panic─â, diverse fobii, depresie, adic┼úii (de alcool, de droguri) ┼či modific─âri ale comportamentului alimentar (anorexie, bulimie).

Scade dorinţa sexuală

At├ót femeile, c├ót ┼či b─ârba┼úii pot avea probleme sexuale ├«n perioadele de stres. La b─ârba┼úi pot ap─ârea dificult─â┼úi de erec┼úie, ejaculare precoce, sc─âderea sau lipsa dorin┼úei sexuale, iar la femei, stresul ├«mpiedic─â ob┼úinerea orgasmului.

┼×tiai c─â...

...stresul cronic poate accelera procesul de îmbătrânire?