Naşterea acasă este periculoasă atât pentru mamă, cât şi pentru făt. Ce spun ginecologii

1 2 jpg jpeg

De aceea, viitoarelor mămici le este teamă de felul în care va decurge naşterea, dar şi de durerile pe care le va simţi. Moda naşterilor acasă poate fi foarte periculoasă, mai ales în condiţiile în care pot aparea complicaţii cu efecte nefaste asupra mamei şi a fătului.

”Se pare că au devenit o modă naşterile acasă, având în vedere că în ultima perioadă la noi au venit cazuri cu complicăţii grave ale mamei şi ale fătului. Cazurile din ultima perioadă mă fac să cred că au fost mai multe asemenea evenimente pe care, din păcate, pe unele le-am preluat noi în regim de urgenţă”, a afirmat Conf. dr. Marius Craină, ginecolog şi manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara pentru Agerpres.

Ginecologul susţine că nu cunoaşte că în momentul de faţă, în România, să existe o legislaţie care să se refere exact la asistenţă la domiciliu a unei mame la naştere, care să stabilească anumite condiţii, criterii, norme, regulamente pe care să se bazeze o naştere la domiciliu.

”Aşa cum prevede naşterea la stat, eu nu ştiu cât de legală sau de ilegală poate fi considerată o asemenea procedură (naştere acasă, n.r.) şi cât de riscantă vizavi de mama şi de făt poate să fie. Noi am avut din statistici trei cazuri care au venit cu complicăţii şi au necesitat urgenţe asupra mamei şi copilului, în ultimul an. Din punctul meu de vedere este mult, ţînând cont de faptul că totuşi naşterea care se desfăşoară la spital de multe ori este rezolvată direct acolo şi nu ajungem la asemenea complicaţii”, detaliază Marius Craină.

Acesta subliniază că unele dintre complicăţii pot fi evitate dacă naşterea are loc într-un cadru adecvat şi este asistată de către un personal specializat.

”La o naştere mai este necesar şi medicul neonatolog care se ocupă de starea şi mai ales de bunăstarea nou-născutului la naştere, plus asistentele, aparatură şi instrumentarul de specialitate necesar, care la domiciliu sunt zero. Eu mă angajez la un act medical/chirurgical atât cât ştiu că pot să duc eu acel act de la cap la coadă şi nu mă angajez la o naştere dacă ştiu că sunt incapabil să rezolv şi toate complicăţiile. Este incorect dacă îmi asum că asist o femeie la naştere, dar dacă se complica, chem şeful de secţie sau colegul sau prietenul să rezolve complicaţiile. În cazul unei naşteri la domiciliu este clar că nu o poţi rezolva la domiciliu, moment în care trebuie să te adresezi unităţilor specializate de stat sau private. Deci trebuie să recurgi la ajutorul altor persoane”, adaugă directorul Spitalului Judeţean Timişoara.

Cum decurge o naştere naturală