Nu faceţi copilul să sufere la divorţ!

1 2 jpg jpeg

Iată ce ne explică specialistul Click!, psiholog Liliana Lupu.

Realitatea ne demonstrează că unii părinţi nu se pot ajuta nici pe ei înşişi să depăşească acest moment.

Copiii rămân afectaţi de acest lucru pentru totdeauna, sau pentru o perioadă îndelungată. În familiile în care abuzul asupra copiilor se petrece frecvent, divorţul poate fi benefic, dar chiar şi aşa se pierde sentimentul de familie.

În funcţie de vârsta pe care o au, copiii au reacţii diferite la stresul produs de divorţ. Copiii mai mici cred că ei au provocat despărţirea, devin depresivi sau furioşi, pentru că nu pot exprima ceea ce simt.

Cei mai mari tind să-şi facă prieteni nepotriviţi, devin agresivi. Se simt abandonaţi şi neiubiţi, încep să aibă rezultate proaste la şcoală pentru că nu se mai pot concentra şi nu mai au încredere în ei.

Aşadar, ce pot face părinţii? Cel mai important e să fiţi sinceri cu copiii. Ei au o mulţime de întrebări despre divorţ şi dacă nu le răspundeţi, vor căuta răspuns la prieteni sau cunoştinţe.

Fiţi înţelegători cu copilul, pentru că uneori divorţul este similar ca stare de spirit cu pierderea cuiva drag. Cel mai important este ca părinţii să-i asigure pe copii că sunt iubiţi în continuare.