«Soţul meu este dependent de alcool»
Dr. Emilian Voiculescu
Psihiatru şi psihoterapeut psihanalist, coordonator al programului de tratament al dependenţei de alcool, clinica PsyMotion, Bucureşti
Dependenţa de alcool este o afecţiune complexă, ce necesită un tratament complex. Vorbim despre două tipuri de dependenţă care se pot suprapune, cea fizică şi cea psihologică. Astfel, este nevoie de două tipuri de tratament: medicamentos şi psihoterapie. De asemenea, dependenţa afectează atât viaţa persoanei, cât şi a familiei şi în special a cuplului, fiind necesare şi elemente de psihoterapie de familie.
Dependenţa fizică/biologică se manifestă prin simptome de sevraj la oprirea consumului, acestea incluzând tremurături ale mâinilor, transpiraţii, stare de nelinişte, uneori halucinaţii, dezorientare şi convulsii. Sevrajul la alcool poate ucide, astfel că întreruperea consumului de alcool trebuie făcută doar după consultarea unui specialist. Dependenţa psihologică se manifestă prin pofta/nevoia foarte puternică de a consuma alcool, deşi la început persoana poate să nege că resimte această poftă. Dependenţa biologică poate fi tratată medicamentos, dar se reinstalează după reluarea consumului.
Dependenţa psihologică are un caracter cronic, durând ani după încetarea consumului. Dependenţa psihologică este ameliorată cu ajutorul psihoterapiei. Dependenţa este o boală, nu un viciu, şi trebuie tratată ţinând cont de acest lucru. Nu toţi oamenii care beau mult dezvoltă dependenţă.
Ea este o boala cronică, în sensul că nu se vindecă aşa cum se vindecă o răceala, ci poate fi ţinută sub control. Astfel, unei persoane dependente, alcoolul nu-i va deveni indiferent, ci îşi va putea controla pofta de a bea.
În cazul urmării unui program de tratament complet şi corect, şansele de obţinere a unei abstinenţe de durată sunt foarte mari, iar impactul alcoolului asupra vieţii personale, profesionale şi de familie este mult diminuat.