«Mă doare genunchiul»

1 2 jpg jpeg

Dr. Delia Simion, medic specialist reumatologie, MedLife Unirii, Bucureşti

Boala artrozică beneficiază de mai multe mijloace terapeutice. Acestea nu se exclud reciproc, ci dimpotrivă, dau rezultate optime atunci când sunt integrate într-o strategie complexă de tratament. Se recomandă recuperarea medicală, optim două cure de tratament anual. Se poate lua paracetamol (500 mg), câte 1 comprimat de 1-3 ori pe zi, după mese, la nevoie.

Antiinflamatoarele non-steroidiene se vor administra numai atunci când paracetamolul nu este suficient pentru controlul simptomelor şi doar pe perioade scurte (7-10 zile), întotdeauna după mese şi asociate cu un alt medicament pentru protecţia stomacului (după cum indică medicul). Persoanele cu antecedente de ulcer sau cu afecţiuni cardiace (inclusiv cele care utilizează zilnic aspirină în doză mică, la indicaţia cardiologului) nu îşi vor administra antiinflamatoare non-steroidiene decât strict la indicaţia medicului.

Sunt indicate şi aplicaţiile locale de geluri/unguente cu proprietăţi antiinflamatoare, inclusivunguente cu extracte vegetale şi terapiile naturiste – capsule/comprimate cu diverse extracte vegetale. Doar în cazul unor manifestări clinice acute foarte intense (durere, umflarea articulaţiei şi limitarea mişcărilor în articulaţie), sunt indicate infiltraţiile intraarticulare cu substanţe cortizonice. Alte terapii sunt injecţiile intraarticulare cu soluţii vascoelastice de acid hialuronicşi terapia cu ser autolog Orthokine