Irinel Popescu: ┬źExist─â via┼ú─â dup─â ┬ştransplant┬╗

1 2 jpg jpeg

Este stresant─â profesia dumneavoastr─â?

Din fericire, ├«n majoritatea cazurilor dau ve┼čti bune, pentru c─â altfel nu ┼čtiu cum a┼č putea s─â rezist unui astfel de stres psihologic.

M─â afecteaz─â ve┼čtile proaste, adic─â acele cazuri de pacien┼úi care nu evolueaz─â favorabil ┼či care duc uneori, din p─âcate, la decese.

Foarte mul┼úi pacien┼úi c─ârora le-am redat s─ân─âtatea ├«mi fug din minte ┼či de multe ori, c├ónd m─â ├«nt├ólnesc cu ei, mi-i amintesc. Celelalte cazuri nefericite ├«ns─â m─â marcheaz─â cu anii ┼či deseori m─â ├«ntreb dac─â puteam s─â fac altfel lucrurile. Ce v─â nemul┼úume┼čte la aceast─â meserie?

Chiar ┼či ├«n medicina modern─â, exist─â boli cu prognostic fatal, c─ârora speciali┼čtii nu le pot schimba cursul.

Ca medic, ├«n astfel de cazuri, m─â ├«ntreb la ce au folosit anii mei de studii, specializ─ârile ┼či supraspecializ─ârile, dac─â sunt ┼či situa┼úii la care tot ce pot face este s─â ridic neputincios din umeri.

Ce mentalitate au românii în legătură cu donarea de organe?

├Än ┼úara noastr─â, exist─â o tendin┼ú─â pozitiv─â ├«n leg─âtur─â cu donarea de organe. P─ârerea mea este c─â la aceasta a contribuit massÔÇĹmedia, prin felul ├«n care au fost prezentate rezultatele acestor opera┼úii.

Din p─âcate, la polul opus este sistemul de s─ân─âtate din Rom├ónia. Aici se pierd cei mai mul┼úi donatori, din cauza lipsei de comunicare ┼či de organizare.

Pe termen lung, procentul este de 70%. Acum, adunăm cam 300 de operaţii de transplant de-a lungul anilor.

Pacienţii s-au organizat într-o comunitate, Asociaţia Transplantaţilor de Ficat, care are peste 200 de membri activi. La început, numai doctorii apărau drepturile bolnavilor.

Acum, cei care au f─âcut un transplant de ficat lupt─â ├«n egal─â m─âsur─â ca s─â le fie u┼čurat─â situa┼úia.

Cum se recuperează pacienţii după operaţie?

Dac─â toate demersurile merg bine, exist─â o via┼ú─â normal─â dup─â transplant. Pacien┼úii trebuie s─â-┼či administreze toat─â via┼úa o medica┼úie atent─â.

Majoritatea transplanta┼úilor se reintegreaz─â din toate punctele de vedere ┼či chiar devin pl─âtitori de taxe, oameni s─ân─âto┼či ┼či activi. Transplantul le schimb─â pacien┼úilor optica asupra vie┼úii. ├Äl dau mereu de exemplu pe primul pacient transplantat.

El tr─âie┼čte acum pe o insul─â exotic─â. ├Änainte de transplant, nu putea s─â plece din localitate. Mai pot da exemplu ┼či cazul primei femei transplantate din Rom├ónia, care a n─âscut de cur├ónd, de┼či ini┼úial nu putea s─â aib─â copii.

Info: ├Än Rom├ónia, transplantul de ficat nu se poate face dec├ót la Institutul Clinic de Boli Digestive ┼či Transplant Hepatic Fundeni, din Capital─â.