Consultaţiile stomatologice, gratuite până la 18 ani
Până la vârsta de un an, medicul de familie trebuie să facă două vizite gratuite la domiciliul copilului: una după externarea din maternitate şi una când cel mic împlineşte o lună.
,,Copilul are dreptul la controale medicale periodice la medicul de familie, consultări specializate dacă se impun, vaccinări, analize, investigaţii şi tratament gratuit”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Copilul are dreptul la control medical de rutină gratuit la vârsta de 2, 4 şi 6 luni. Ulterior, controlul medical periodic trebuie să fie efectuat la vârsta de 9 luni, 1 an, 1 an şi 3 luni şi 1 an şi 6 luni.
Începând cu vârsta de 2 ani şi până la vârsta de 7 ani, controlul medical trebuie realizat anual, iar după 7 ani trebuie mers la medic o dată la doi ani.
Consultaţiile la medicul specialist pot fi făcute cu trimitere de la medicul de familie, iar în caz de urgenţă, fără trimitere.
Copilul mai are dreptul la consultaţii stomatologice gratuite (la clinici de stat) şi la reţete compensate, indiferent de afecţiune.
Vaccinările, obligatorii
Schema de vaccinare obligatorie este asigurată de către stat. Aceasta cuprinde vaccinul ce se face în primele 24 de ore de viaţă, după care cel de la vârsta de 2 luni, la medicul de familie.
Celelalte imunizări gratuite se fac la 4, 6 şi la 12-15 luni. Următoarele din această serie se fac la 4 ani, la 7 ani, la 9 ani şi la 14 ani.
Când primeşte lapte de la stat
Laptele praf se acordă gratuit pe baza unei reţete eliberate de medicul de familie, până la vârsta de un an.
Câteva dintre criteriile de acordare a laptelui sunt: copilul nu primeşte lapte matern (din cauza unei afecţiuni medicale, precum epilepsie sau insuficienţă hepatică), locuieşte într-un centru de plasament sau nu are o greutate normală conform vârstei lui.
INFO: În cazuri grave, copiii pot primi îngrijiri fără acordul părinţilor.