Ce trebuie s─â ┼čtii despre hemofilie

1 2 jpg jpeg

Practic, un bolnav de hemofilie, dac─â se taie poate s├óngera necontrolabil, s├óngelui lui lipsindu-i elementele care duc la coagulare. S├ónger─ârile nu sunt doar externe, ci pot fi ┼či interne (├«n zona genunchilor, a ├«ncheieturilor de la m├óini sau a coatelor).

O afec┼úiune ne┼čtiut─â

Un b─ârbat din 10.000 se na┼čte cu hemofilie de tip A, cea mai des ├«nt├ólnit─â. ├Än acest caz, bolnavul nu are deloc sau are ├«n cantit─â┼úi foarte mici factorul de coagulare VIII. Aproape jum─âtate din bolnavii care au acest tip de hemofilie pot tr─âi ├«ntreaga via┼ú─â f─âr─â s─â ┼čtie c─â au aceast─â afec┼úiune sau pot afla c─â sunt afecta┼úi din ├«nt├ómplare, ├«n timpul unei interven┼úii chirurgicale majore, c├ónd nu li se mai opre┼čte s├óngerarea. ├Än mult mai pu┼úine cazuri, bolnavii au forme at├ót de grave ├«nc├ót, la orice ran─â c├ót de mic─â, sunt ├«n pericol s─â nu li se mai opreasc─â s├óngerarea. Cel de-al doilea tip de hemofilie, de tip B (caracterizat─â prin lipsa factorului IX), reprezint─â doar 20% din totalul ├«mboln─âvirilor, de aceast─â dat─â un b─ârbat din 100.000 fiind afectat. ├Än ambele cazuri, simptomele sunt: - s├ónger─âri excesive; - ├«nvine┼úirea f─âr─â motiv; - s├ónger─âri nazale dese; - s├ónger─âri ├«n timpul ciclului menstrual anormale (├«n cazurile excep┼úionale c├ónd afec┼úiunea apare ┼či la femei).

Unele cazuri sunt ereditare, altele apar ├«n urma unor tratamente prelungite cu anticoagulante sau cu unele antibiotice. De asemenea, aceast─â afec┼úiune se mai ├«nt├ólne┼čte ┼či la persoanele cu afec┼úiuni de ficat, cu leucemie sau cu probleme de m─âduv─â osoas─â.

Bolnavii de hemofilie pot duce o viaţă normală dacă învaţă să recunoască din timp semnele care preced sângerările, pentru a se prezenta de urgenţă la medic, pentru administrarea tratamentului care stimulează coagularea sângelui. De asemenea, bolnavilor de hemofilie le este interzisă aspirina, care poate provoca hemoragii.

Bolnavii cu hemofilie au la dispozi┼úie mai multe asocia┼úii unde pot g─âsi informa┼úii ┼či sus┼úinere.

*Asociaţia Haemophilia Romania, office@hemofilia.ro

*Asociaţia Română de Hemofilie, 0256.295.977

*Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România, 03. 425.12.30/3, interior 213