Bolile de piele pot apărea şi la serviciu
Dermatozele profesionale sunt afecţiuni cutanate determinate, agravate sau întreţinute în totalitate sau parţial de exercitarea unor profesiuni. De vină sunt substanţele nocive cu ajutorul cărora se lucrează în diferite domenii.
„Zonele cele mai afectate sunt mâinile şi faţa, factorul cel mai relevant pentru riscurile profesionale fiind mediul umed, urmat de expunere la iritanţi multipli şi alergeni.
Dermatitele au ca rezultat o reacţie inflamatorie a pielii cu semne clinice caracteristice, eritem, edem, vezicule, descuamare, leziuni de grataj şi prurit. Alte afecţiuni cutanate ocupaţionale pot include urticaria sau chiar cancerul de piele”, a atenţionat medicul.
Utilizarea periilor şi a abrazivilor sau chiar a solvenţilor organici pentru a curăţa pielea la locul de muncă sunt complet depăşite, deşi în prezent există modalităţi eficiente de curăţare mult mai puţin dăunătoare.
Atenţie la mănuşi!
Există diferite tehnici de evitare a contaminării şi o varietate bogată de mănuşi, care însă trebuie atent alese.
„Instrucţiunile, adaptate individual, ar trebui să ofere informaţii utile cu privire la folosirea de mănuşi, creme de protecţie şi de îngrijire a pielii la locul de muncă”, a spus dr. George Ţiplică.