Atenţie la forma ALUNIŢELOR!

1 2 jpg jpeg

Specialistul Click!, dr. Mircea Tampa, ne spune care sunt semnele care ar trebui s─â ne trimit─â la medic.

Aluniţa asimetrică

Dac─â o aluni┼ú─â nu este simetric─â, are marginile slab delimitate, neregulate sau ┼čterse, este cazul s─â merge┼úi la un consult medical. Sunt primele semne care arat─â probleme cu aluni┼úele.

Aluniţa colorată

Aluni┼úa are culoare maro ├«nchis, este neted─â ┼či simetric─â. Dac─â observa┼úi pe suprafa┼úa acesteia mai multe culori amestecate, atunci poate fi vorba despre o modificare ┼či este nevoie de sfatul unui specialist.

Aluniţa mare

Dac─â diametrul aluni┼úei dep─â┼če┼čte 6 milimetri (c├ót o gum─â de creion) sau cre┼čte ├«n dimensiuni, atunci este periculoas─â. Trebuie s─â analiz─âm ┼či dac─â aluni┼úa prezint─â pe suprafa┼úa sa mici noduli reliefa┼úi, acesta fiind un alt semn c─â aluni┼úa poate degenera ├«n cancer de piele.

Când trebuie să scoatem aluniţele

Este indicat s─â recurgem la interven┼úii chirurgicale ├«n cazul aluni┼úelor traumatizate, care au s├óngerat sau care au fost rupte, ├«n cazul nervilor situa┼úi pe mucoasa oral─â sau genital─â sau a celor situa┼úi la marginea unghiilor, dar ┼či ├«n cazul nervilor situa┼úi ├«n zonele expuse traumatismelor (aluni┼úele de sub centur─â, sub bretelele sutienului, aluni┼úele din pielea capului care pot fi traumatizate la tuns sau la piept─ânat). Odat─â cu interven┼úia, riscul de cancer se reduce la zero.