Atenţie la forma ALUNIŢELOR!
Specialistul Click!, dr. Mircea Tampa, ne spune care sunt semnele care ar trebui să ne trimită la medic.
Aluniţa asimetrică
Dacă o aluniţă nu este simetrică, are marginile slab delimitate, neregulate sau şterse, este cazul să mergeţi la un consult medical. Sunt primele semne care arată probleme cu aluniţele.
Aluniţa colorată
Aluniţa are culoare maro închis, este netedă şi simetrică. Dacă observaţi pe suprafaţa acesteia mai multe culori amestecate, atunci poate fi vorba despre o modificare şi este nevoie de sfatul unui specialist.
Aluniţa mare
Dacă diametrul aluniţei depăşeşte 6 milimetri (cât o gumă de creion) sau creşte în dimensiuni, atunci este periculoasă. Trebuie să analizăm şi dacă aluniţa prezintă pe suprafaţa sa mici noduli reliefaţi, acesta fiind un alt semn că aluniţa poate degenera în cancer de piele.
Când trebuie să scoatem aluniţele
Este indicat să recurgem la intervenţii chirurgicale în cazul aluniţelor traumatizate, care au sângerat sau care au fost rupte, în cazul nervilor situaţi pe mucoasa orală sau genitală sau a celor situaţi la marginea unghiilor, dar şi în cazul nervilor situaţi în zonele expuse traumatismelor (aluniţele de sub centură, sub bretelele sutienului, aluniţele din pielea capului care pot fi traumatizate la tuns sau la pieptănat). Odată cu intervenţia, riscul de cancer se reduce la zero.